Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Läkemedelsverket ska kartlägga farmaceutsortiment

Publicerad: 30 mars 2017, 12:20

Läkemedelsverket har fått i uppdrag av regeringen att kartlägga och analysera behovet av farmaceutsortiment.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

Det bredare uppdraget gäller en kartläggning av den internationella utvecklingen i fråga om patientens egen behandling med receptfria läkemedel. Då ska Läkemedelsverket titta på olika initiativ och behov inom området, belysa för- och nackdelar av initiativ som underlättar egenbehandling med receptfria läkemedel. Det handlar bland annat om ett så kallat farmaceutsortiment, som får lämnas ut utan recept efter rådgivning av farmaceut. Det framgår av regleringsbrevet för Läkemedelsverket för budgetåret 2017, som regeringen beslutade om den 23 mars.
I uppdraget ska myndigheten samråda med bland annat Socialstyrelsen och Sveriges Apoteksförening. I uppdraget ingår också att kartlägga om i vilken utsträckning hänsyn tas till miljöaspekter när det gäller det initiativet.
Sveriges Apoteksförening välkomnar regeringens uppdrag att kartlägga och analysera farmaceutsortiment:
”Det är ett mycket glädjande besked att regeringen ger Läkemedelsverket detta uppdrag. Ett farmaceutsortiment som enbart får säljas efter rådgivning av farmaceut på apotek är en bra lösning för att öka tillgängligheten till läkemedel för egenvård på ett säkert sätt och samtidigt minska belastningen på primärvården”, säger Johan Wallér, vd Sveriges Apoteksförening i en presskommentar.
Farmaceutsortiment finns redan i till exempel Nya Zeeland, Kanada och Australien. Norge har nyligen utrett införande av ett sådant sortiment. Forskning har visat att farmaceutsortiment medför en säkrare metod att klassificera om receptbelagt till receptfritt och därmed underlätta sådan övergång, påpekar Sveriges Apoteksförening.
Patienter som vill ta ett större ansvar för sin egenvård ska kunna nyttja den kompetens som finns på apotek på det här området på ett ännu bättre sätt, skriver föreningen.
”Det gäller att få ut mer hälsa för samma eller lägre kostnad”, säger Johan Wallér.

Läkemedelsverket ska redovisa uppdraget till Socialdepartementet senast den 31 december 2017.

Relaterat material

"Farmaceutiskt sortiment kräver kompetensutveckling"

Läkare skeptisk till farmaceutiskt sortiment

BOEL HALLDÉN

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News