Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Läkemedelsverkets förslag sänker standarden

Publicerad: 13 mars 2009, 15:38

Anställda vid Apotekets kundcentrum i Uppsala opponerar sig mot Läkemedelsverkets förslag att låta Sjukvårdsrådgivningen få huvudansvaret för den nationella läkemedelsupplysningen.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverketApoteksmarknaden

I ett brev till socialminister Göran Hägglund med flera kritiserar sex fackombud vid  Apotekets nedläggningshotade kundcentrum i Uppsala Läkemedelsverkets förslag för den nationella läkemedelsupplysningen.

Verket föreslog i ett yttrande till socialdepartementet nyligen, se artikel länkad här intill, en lösning där de landsting som är anslutna till Sjukvårdsrådgivningen får bära huvudansvaret för verksamheten.

Enligt Läkemedelsverkets förslag ska frågor kring egenvård, vilket inkluderar receptfria läkemedel, inte besvaras via Sjukvårdsrådgivningen.

– Vi tycker att det här verkar oacceptabelt. Vi tog förra året emot omkring 170 000 egenvårdsärenden som besvarades av farmacevter och apotekstekniker. Det här kommer att leda till en försämring för Sveriges läkemedelsanvändare, säger Sven Sjödin, apotekare och fackombud för Sveriges farmacevtförbund på Apotekets kundcentrum i Uppsala.

Läkemedelsverket antar i sitt yttrande att de nya aktörerna på apoteksmarknaden kommer att tävla om att erbjuda rådgivning per telefon.

Brevskrivarna tror dock inte att någon av apoteksaktörerna kommer att vilja lägga ned resurser på detta.

– Det är väldigt optimistiskt att tro det. Det kommer troligen att anses som för dyrt av de nya aktörerna, säger Sven Sjödin.

Fackombuden anser också att Läkemedelsverkets förslag allmänt kommer att leda till en försämring när det gäller tillgängligheten till läkemedelsrådgivning.

– Man kommer exempelvis inte att kunna få svar på frågor om kombinationer mellan alkohol och läkemedel om man ringer en lördagkväll efter klockan 18, säger Sven Sjödin.

– Vi hade hellre sett en lösning där verksamheten bedrivs ungefär som i dag men med Läkemedelsverket som huvudman, säger han.

Landsting hinner inte ta över upplysning Sjukvårdsrådgivning föreslås få läkemedelsupplysning

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev