Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Lättad efter lyckad start

Publicerad: 25 juli 2012, 06:44

Apoteksägaren Lana Obaid fick en lyckad start som egenföretagare..

Foto: Charlotta Eriksson Kjellberg

Äntligen har Lana Obaid sitt eget apotek, efter fyra år med planer, sökande efter lokal, renovering och förberedelser. Aspuddens apotek i södra Stockholm står öppet och klart sedan den 3 juni i år.

Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

– Jag upptäckt efter hand att det här är ett bättre läge än jag hade kunnat drömma om. Juni gick över förväntan, säger Lana Obaid och ler.

Redan den här månaden tar hon ut sin första lön.

– Jag är nöjd, det känns jättekul varje morgon när jag öppnar, för att det här är mitt.

Som receptarie, om än apotekschef och läkemedelsansvarig, trodde Lana Obaid aldrig att det skulle bli tillåtet för hennes del att starta eget apotek i samband med omregleringen. Därför blev hon glatt överraskad på en inspirationsträff som anordnades av Sveriges Farmacevtförbund. Hon bestämde sig på stört för att starta eget.

I nästan fyra år letade hon lokal. Adressen som apoteket nu ligger på var den första hon försökte med. Här låg en barnbutik som funnits länge utan att förändras med tiden. Kvinnan som ägde butiken började bli till åren. Men hon var inte sugen på att sälja.

– Jag gick in en gång i halvåret och frågade. Sen tittade jag på massor av andra lokaler. Men varje gång det var nära att skrivas kontrakt så hände det något som gjorde att det inte blev så. Nu känns det som ödet, säger Lana Obaid.

Apoteksbranschen har visat sig vara tuff för egenföretagare. Inte minst den första tiden kan kostnaderna rusa i väg vid renovering av lokaler och inköp till lager. Aspuddens apotek är inget undantag.

– Det försvinner ett par tusen kronor här och några tusen kronor där. Man vill måla lite till, köpa egen inredning, göra fint. Det hade verkligen varit en fördel att vara miljonär, säger Lana Obaid och skrattar.

När Almi och banken sade nej till ett företagslån, belånade hon sin lägenhet. En nära släkting ställde också upp med pengar. Det skulle räcka, var det tänkt. Men för ett nystartat apotek är det svårt att hålla en god likviditet. Det tar tid för en del pengar att rulla in, exempelvis mellan det att apoteket betalar för vissa läkemedel och att landstingen kommer med sin ersättning. Som tur är har Lana Obaid fått en mentor som hjälper till med mindre brygglån så här i början.

Hon tror att den lyhördhet hon kan ha för kunden ger apoteket en god chans att gå med vinst. Steget mellan att kunden frågar efter en vara och att apoteket beställer hem den är kort.

– Det är skönt. Jag är ju den som förstår verksamheten bäst. Om jag vill köpa hem stödstrumpor kan jag köpa hem stödstrumpor.

Några betänkligheter kring sortimentet som inte rör läkemedel har hon inte längre.

– Förr hade jag samma attityd som jag hör att många fortfarande har: ”Jag är inte säljare, jag är farmaceut”. Men jag har ändrat mig sen jag började förstå ekonomi och kunder. Nu tycker jag att det är ett kul komplement, som gör att apoteket ser mer lockande ut.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev