Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Lättare fortbilda sig på arbetstid

Publicerad: 1 november 2016, 08:30

Senaste avtalet gör det lättare för farmaceuter och tekniker att få kompetensutveckling inom farmaci på arbetstid, enligt Unionens Shadé Jalali.

Bristen på kompetensutveckling inom farmaci fick apoteksfacken att ryta till under senaste avtalsrörelsen. En skrivning i avtalen ger anställda rätt att nu hålla sina läkemedelskunskaper uppdaterade på arbetstid.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverketFarmaci

Både Unionen och Sveriges Farmaceuter har i avtalen från i våras fått in formuleringar där det står att kompetensutveckling också ska omfatta farmaci och egenvård. Tidigare var texten mer luddig. Då stod det bara att anställda hade rätt till kompetensutveckling, vilket innebar att arbetsgivare kunde låta farmaceuter och tekniker enbart få sälj- eller it-utbildning.

– Vi tycker att det är viktigt att det just är läkemedelsdelen och farmacidelen som man får kompetensutveckling i, det är det som påverkar patientsäkerheten. Det är viktigt att kompetensutveckling inte bara innefattar säljkurser, utan att den har det som är väldigt viktigt och specifikt för apotek: nämligen farmaci, säger Shadé Jalali, utredare inom farmaci och hälsa på Unionen, till Dagens Apotek.

Varför har det dröjt till 2016?

– Vi har utgått ifrån att farmaci har varit en självklart bit i kompetensutvecklingen. Men vi ser att det är svårt att få till tid för medlemmarna att kompetensutveckla sig på arbetstid – och då med fokus på farmaci, säger Shadé Jalali.

Relaterat material

Kompetensutveckling – en framgångsfaktor

”Inför årligt kompetenstest”

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev