Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Leveransproblem vanliga

Publicerad: 21 januari 2010, 15:27

Svårigheter för tillverkare att leverera är det största problemet just nu med det nya generikasystemet, enligt TLV. Någon prispress till följd av de skarpare utbytesreglerna har myndigheten inte noterat – ännu.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

De skarpare reglerna för generiskt utbyte, se artikel länkad här intill, håller nu på att införas i praktiken och ska enligt Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, tillämpas fullt ut på alla apotek inom några veckor.

Redan nu har TLV sett effekter av förändringen.

– Vi har märkt att apoteken i högre grad expedierar det billigaste läkemedlet på marknaden, säger Magnus Thyberg, projektchef för apotek på TLV.

Har tillverkarna hittills mäktat med att leverera ”månadens vara” under hela månaden?

– I regel har det fungerat. Men det har funnits ett ganska stort antal fall där tillverkarna inte har kunnat leverera under hela månaden. Det är det här som är det stora bekymret i nuläget. Därför är läkemedelsföretagens besked om det man kallar god tillgänglighetssed jätteviktigt. Det kommer att förenkla för apoteken.

När generikareglerna skärps blir det ännu viktigare än tidigare för företagen att ligga allra lägst i pris, och därmed få tillträde till hela marknaden. Detta kan tänkas vara prispressande i de budgivningssituationer som föregår varje prisperiod.

Enligt en läsarkommentar här på Dagens Apotek finns exempel på utbytbara läkemedel som sjunkit kraftigt i pris.

– Det är roligt om det finns sådana exempel, men vi har inte sett någon sådan effekt generellt ännu. Det ska vi följa upp längre fram, säger Magnus Thyberg.

Nya regler stor utmaning

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev