Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Ljus framtid för farmaceuter inom läkemedelsindustrin

Publicerad: 9 november 2015, 06:00

Den farmaceut som vill arbeta med miljöfrågor eller regulatory affairs inom läkemedelsindustrin har goda arbetsutsikter. Det tror Pär Tellner vid den europeiska läkemedelsföreningen Efpia.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

Pär Tellner, gruppchef för läkemedelsutveckling och regulatory affairs vid Efpia, har analyserat den europeiska läkemedelsindustrins framtid. Och han tror att farmaceuter kan fortsätta att hitta arbeten inom industrin, framförallt inom nya områden.

– Min personliga bedömning är att farmaceuter inom läkemedelsindustrin kommer att öka, även i Sverige. Min analys baserar sig på de trender jag ser. De senaste fem, sex åren har industrin inte levererat särskilt många nya innovativa läkemedel. Men nu är pipelinen ganska full med nya, innovativa läkemedel. Det gör att det finns förutsättningar för de företag som utvecklar dessa läkemedel att också anställa fler inom olika områden, och där har också apotekare en naturlig roll, säger han.

Samtidigt har de kliniska prövningarna minskat i Sverige och Västeuropa, vilket ger färre farmaceutjobb inom det området. Det pågår också diskussioner om hur länder ska ha råd med de nya läkemedlen. Kostnadsmedvetenheten från regeringar, landsting och försäkringsbolag kan därför leda till att läkemedelstillverkningen flyttar från Europa.

– Det påverkar naturligtvis behovet av farmaceuter negativt inom de klassiska områdena som kvalitetskontroll och kvalitetssäkring. Men de farmaceuter som arbetar med avancerad tillverkning och som är öppna för att arbeta med teknologiöverföring har goda möjligheter, säger Pär Tellner.

Han tycker också att farmaceuter ska visa framfötterna när det gäller uppföljning av läkemedelsbehandling. Eftersom allt fler myndigheter ställer krav på uppföljningsstudier så kommer det troligtvis att finnas jobb för farmaceuter även inom det området, anser Pär Tellner.

– Jag tror inte att vi sett slutet på en ökad regulatorisk börda och det ökar behovet av kompetent personal, säger han och fortsätter:

– Ett annat stort område som jag anser att farmaceuter bör arbeta med är marknadsetik och interaktioner med hälso- och sjukvårdspersonal. Eftersom farmaceuter förstår läkemedelssektorn och kan sätta in regelverken i ett sammanhang tror jag de är bättre lämpade än jurister.

En trend som han anser är unik för Sverige och några andra länder i norra Europa är fokus på läkemedel och miljö, och där har både farmaceuter som arbetar inom industrin och på apotek en stor roll att fylla.

– Jag tror att kraven inom området kommer att öka allt mer de kommande åren, inte bara i Sverige utan även i Europa även om utvecklingen ser olika ut i olika länder. Det finns ett behov av vetenskapligt baserad information inom området läkemedel och miljö, och den kan farmaceuter bidra med, säger Pär Tellner.

AMINA MANZOOR

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev