Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Lloyds Apotek i botten på löneligan

Publicerad: 16 december 2016, 13:02

Foto: Thinkstock

Det är små löneskillnader mellan de stora apotekskedjorna, med något undantag, visar en färsk genomgång av Sveriges Farmaceuters lönestatistikdatabas.

Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverketFarmaci

Förra året var medellönen för receptarier som inte är läkemedelsansvariga i apotekssektorn 32 055 kronor i månaden. Mest tjänade den gruppen anställda på Kronans Apotek, som hade en genomsnittslön på 32 264 kronor. Sist i löneligan kom Lloyds Apotek 30 406. Däremellan Hjärtat och Apoteket, uppger Svensk Farmaci.

Mellan Apoteket AB och Lloyds Apotek skiljer det ungefär 2 000 kronor i medellön för apotekare, uppger Svensk Farmaci. Apoteket AB:s snittlön till apotekare är 34 498 kronor i månaden. Lloyds Apotek som betalar sämst ligger på en snittlön på 32 540 kronor till apotekare. Där emellan placerar sig Kronans Apotek och Apotek Hjärtat.

– Det är svårt att jämföra medellönen mellan de olika apotekskedjorna eftersom man måste titta på åldersstrukturen, vilket kan förklara skillnaderna. Traditionellt kan man säga att äldre apoteksanställda kan tjäna mer än yngre, säger Christer Borg, förhandlingschef på Sveriges Farmaceuter, till Dagens Apotek.

Kronans Apotek ligger högst vilket beror på att de premierar erfarna receptarier i högre grad än andra kedjor, enligt Christer Borg, som också pekar på att Lloyds receptarier har en lägre medelålder än på de andra kedjorna, vilket kan förklara att den apotekskedjan har lägre snittlön.

Har ni sett någon trend att apoteken erbjuder högre löner för att kunna rekrytera rätt personal?

– Nej, apoteken lockar inte genom att sätta en högre ’prislapp’. Däremot kan sökande ange högre löneanspråk. De kan hugga till lite grann om det vet att det är svårrekryterat för apoteken till exempel på orter som ligger lite avsides, slarvigt uttryckt ”på vischan”. Det behöver inte handla om norra Sverige.

Många medlemmar kontaktar Sveriges Farmaceuters för lönerådgivning när de ska söka jobb. Men det är inte bara genomsnittslönen som man då fokuserar på.

– I första hand handlar det om examen och vad personen har för erfarenhet, hur lång tid de har arbetat i yrket, och vad som krävs i tjänsten som han eller hon ska söka. Men sedan vet vi ju inte på vilken lönenivå de landar på när de väl har fått jobbet, säger Christer Borg.

Kan ni säga att genomsnittslön generellt har ökat bland apotekspersonal?

– Sedan 2009 har det varit skjuts på apotekslönerna, men det är inte lika markant nu som det var i samband med omregleringen. Våra medlemmar på apoteken har bra löneutveckling jämfört med andra tjänstemän i privat sektor. Detta enligt Konjunkturinstitutets lönebildningsrapporter.

Vad är det som främst påverkar löneutvecklingen bland apoteksanställda?

– Rörligheten, det vill säga att de kan byta jobb, gå till andra befattningar eller byta arbetsgivare. Sådant påverkar löneutvecklingen positivt. Om man kan byta jobb, bli befordrad, så får man bättre betalt.

Byter apoteksanställda oftare jobb än andra privata tjänstemän?

– Jag vågar inte uttala mig om apoteksanställda byter jobb oftare. Den stora skillnaden handlar om att det före omregleringen bara fanns en arbetsgivare, Apoteket AB. Anställda rörde sig bara inom det företaget vilket satte stopp för löneutvecklingen eftersom de fick samma lön även om de bytte jobb. Nu har antalet apotek ökat och därmed finns större möjligheter att byta jobb och avancera till apotekschef och läkemedelsansvarig.

Vet ni hur länge apoteksanställda i snitt stannar på samma jobb?

– Nej, vi har inte sådan statistik i vårt medlemsregister. I samband med vår årliga löneenkät frågar vi om man har bytt arbetsgivare och arbetsplats. Men samma personer kan ju vara väldigt rörliga så den siffran är inte helt tillförlitlig. Löneenkäten går till alla våra 6 500 medlemmar, men svarsfrekvensen är inte hundra procent.

Av Sveriges Farmaceuters runt 6 500 medlemmar är 70 procent apoteksanställda med receptarie- eller apoteksutbildning. Resterande del arbetar inom läkemedelsindustrin, på statliga myndigheter, i landsting eller är studenter.

I början på nästa år släpps Sveriges Farmaceuters lönestatistik för 2016.

BOEL HALLDÉN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev