Apotek
LMV vill begränsa hemleverans av läkemedel – branschen protesterar
Publicerad: 16 januari 2023, 11:27
Läkemedelsverket vill se krav på id-kontroll vid hemleverans av läkemedel. Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT
E-handelns hemleveranser av läkemedel omgärdas av för stora säkerhetsbrister. Det anser Läkemedelsverket, LMV, som föreslår skärpta regler som krav på id-kontroller. Men branschen protesterar, rapporterar Dagens Nyheter.
Läkemedelshantering vid distanshandel måste leva upp till samma säkerhetskrav som på fysiska apotek, menar Läkemedelsverket, LMV. Så är dock inte fallet i dag enligt myndigheten som identifierat problem med läkemedelsförsändelser som skadats, hamnat fel eller lämnats obevakade.
I november lade LMV därför fram förslag på nya föreskrifter med bland annat krav på lämplighetsbedömningar vid hela köp, legitimationskontroller vid leverans av receptbelagda läkemedel och tydligare regler kring transporter, vilket bland annat rapporterats av nyhetstjänsten Läkemedelsmarknaden.
Förslagen var ute på remiss till den 2 december och föreslås träda i kraft den första september. Men de nya reglerna har mött protester från branschen, rapporterar DN. Särskilt de skärpta id-kraven skulle få stor påverkan på möjligheten att leverera läkemedel på mindre orter, där leveransalternativen är färre än i städerna. Det menar Pär Svärdson, grundare till nätapoteket Apotea, som säger att omkring hälften av bolagets leveranser skulle påverkas.
– Det tragiska är att det är ett slag mot landsbygden och folk som är sjuka och äldre. Om du bor i en liten ort utan bil och ska beställa läkemedel så finns det bara varubrev, säger han till DN.
Pär Svärdson ifrågasätter även hur stort problemet med bortkomna varor verkligen är och menar att Läkemedelsverket inte presenterat fakta nog.
– Det är klart att hela branschen jobbar hårt och säkerheten är superviktig. Men de har inte sammanställt om det är ett problem eller begärt in siffror över detta. De har bara hört att paket kommer bort.
Läkemedelsverket menar dock att problemet är stort nog.
– Och även om vi inte har exakta siffror på hur många paket som försvinner på vägen till kund så anser Läkemedelsverket att det är allvarligt för varje kund som inte mottar sina beställda läkemedel, säger Annika Babra som är enhetschef vid Apotek och receptfri detaljhandel hos Läkemedelsverket, till DN.