Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

LOK kräver svar om stöd för expedition från departementet

Publicerad: 16 mars 2009, 14:30

Läkemedelskommittéernas ordföranden, med professor Lars Lööf (bilden) i spetsen, kräver besked från socialdepartementet om satsningen på expeditionsstödet DUR.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverketFörskrivning

DUR, Drug Utilization Review, är ett stödsystem för receptgranskning som utvecklats av det amerikanska företaget Medco. Sedan något år tillbaka arbetar Apoteket AB med att omarbeta systemet för användning i Sverige.

Satsningen har kritiserats från många håll. Läkemedelskommittéordförandenas kollegium, LOK, summerade nyligen sin kritik i ett brev till statssekreteraren Karin Johansson (kd) vid socialdepartementet.

– Det pågår ju sedan länge ett stort nationellt arbete med att ta fram IT-stöd för förskrivare. Därför är det märkligt att DUR har drivits som en helt parallell process. Det finns stora risker att systemen inte är kompatibla. Man bör i första hand satsa pengar utifrån förskrivarperspektivet så att förskrivningen blir rätt från början, säger Lars Lööf, ordförande i LOK.

– Dessutom måste system av den här digniteten utvärderas vetenskapligt. Vi tycker inte att den frågan har varit uppe i det här fallet, fortsätter han.

Lars Lööf  har ännu inte fått något svar på brevet till socialdepartementet.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev