Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Månadens vara växer

Publicerad: 4 januari 2013, 07:15

Expedieringen av månadens vara har ”ökat markant”, konstaterar Tillväxtanalys i en rapport.

Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverketApoteksmarknaden

Tillväxtanalys, Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser, har på regeringens uppdrag utvärderat hur läkemedelspriserna har påverkats på den omreglerade apoteksmarknaden. I sin slutrapport konstaterar myndigheten att månadens vara, det vill säga utbytbara läkemedel med lägst pris, har ökat sina försäljningsandelar från 46 procent till 70 procent sedan kravet på att apoteken ska expediera den billigaste varan infördes i samband med omregleringen sommaren 2009.

– För oss som skattebetalare är det intressant att hålla nere kostnaderna för läkemedel eftersom det är vi som betalar. Därför vill vi att apoteken expedierar den billigaste varan, månadens vara, säger Barbro Widerstedt, analytiker på Tillväxtverket till Dagens Apotek.

Men även om månadens vara i högre grad expedieras i dag jämfört med tidigare har inte statens kostnader för läkemedel minskat. Det beror bland annat på högre försäljningspris på månadens vara och på att apoteken får 10 kronor per expedierat recept på utbytbara läkemedel från staten. Kostnaderna har dock inte heller ökat, delvis för att det högsta pris som läkemedelsföretagen får ta ut för läkemedlen har sänkts, enligt Barbro Widerstedt.

ANIA OBMINSKA

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev