Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Många punkter pockar på plats i utredningen

Publicerad: 31 augusti 2015, 09:47

En översyn av systemet med periodens vara, och ersättning för farmaceutiska tjänster, är några av förhoppningarna på den kommande apoteksutredningen.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverketFörskrivning

I våras blev det klart att regeringen tillsätter en ny apoteksutredning. Dagens Apotek frågade några personer i branschen om vad de hoppas på.

Robert Svanström, chefsfarmaceut på Sveriges apoteksförening, anser att utredningen bör ta upp hur apoteken kan bli en tydligare del av hälso- och sjukvården.

– Runt om i Europa tar apoteken en allt större plats i vården. Vi anser att den utvecklingen bör ske även i Sverige och hoppas därför på att utredningen behandlar farmaceutiska tjänster på apotek, säger han.

Han anser också att det finns regleringar som bör ses över.

– Modellen för utbyte är extremt reglerad och farmaceuterna måste för varje ändring i en förskrivning ta kontakt med läkaren. Om apotekare och receptarier ges större ansvar blir det lättare för dem att hjälpa kunderna.

Ett annat problem som han pekar på är distributionen av läkemedel.

– Det är inte enbart en regulatorisk fråga utan handlar också om att marknadsdynamiken inte fungerar då det är två stora aktörer som sköter merparten av all läkemedelsdistribution. Som det är i dag finns det väldigt små möjligheter för apoteken att påverka sina möjligheter att ge ett bättre kunderbjudande.

Kristina Fritjofsson, ordförande för Sveriges Farmaceuter och en av ägarna till Apotek Samariten, lyfter fram vikten av att den farmaceutiska kompetensen kommer till sin rätt på apoteken. Även hon hoppas att farmaceutiska tjänster ska utredas. I våras träffade Sveriges Farmaceuter sjukvårdsministern Gabriel Wikström (S).

– Då betonade vi bland annat att vi hoppas på att man fortsätter att utvärdera strukturerade läkemedelssamtal på apotek, berättar hon.

Freidoun Albertioni är apotekare och driver den fristående aktören Svea Apotek i Stockholm. Han vill att hanteringen av licensläkemedel ses över. Licensläkemedlen ger apoteken mycket administration och då är det fel att Läkemedelsverket tar ut en avgift från apoteken varje gång ett sådant ska säljas, anser han.

– Ofta är det en ren förlustaffär för oss att sälja licensläkemedel eftersom vinsten på läkemedlet inte överstiger avgiften som vi ska betala till myndigheten.

Freidoun Albertioni anser också att modellen för periodens vara bör ses över. Så som modellen är konstruerad innebär den att många läkemedel får kasseras för att de inte säljs.

– Perioden som vi säljer ett visst generika borde förlängas till tre månader, säger han.

I dag är den perioden en månad.

Relaterat material

Regeringen kan tillsätta ny apoteksutredning

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News