Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Måste ta fram rutiner för att kunna upptäcka tjuvläsning

Publicerad: 22 juni 2011, 13:08

Apotek Hjärtat måste ta fram rutiner för att kontrollera om anställda tjuvläst personuppgifter som de saknar behörighet till.


Ämnen i artikeln:

Apoteksmarknaden

I ett antal fall det senaste året har det avslöjats att läkare och annan vårdpersonal har läst journaler som de inte är behöriga till. Den patientdatalag som gäller för sjukvården har sin motsvarighet i apoteksdatalagen för apoteken.

– Anställda på apotek har bara rätt att ta del av personuppgifter om kunder som behövs för arbetet, säger Suzanne Isberg, avdelningsdirektör på Datainspektionen.

Myndigheten har nu granskat apotek och i ett tillsynsbeslut förelägger Datainspektionen Apotek Hjärtat att utarbeta rutiner för systematiska och återkommande kontroller av om någon kommer åt personuppgifter om kunder utan att vara behörig.

– Kedjan har ännu inga konkreta rutiner för att kontrollera det, konstaterar Suzanne Isberg.

Apoteksdatalagen innebär bland annat att aktörer på apoteksmarknaden ska se till att åtkomst tilll behandlade personuppgifter om konsumenter dokumenteras. Att kontrollera att något sådant inte sker är också aktörernas ansvar.

– Det är också viktigt att de anställda informeras om att arbetsgivaren gör logguttag, säger Suzanne Isberg.

Datainspektionen ska i höst följa upp hur Apotek Hjärtat loggar åtkomst till personuppgifter.

Charlotte af Klercker, presschef på Apotek Hjärtat, meddelar att kedjan arbetar med nya rutiner.

– Vid tillfället för inspektionen var vi mitt uppe i skiftet till ett nytt IT-system. I dag har vi förutsättningar att göra logguppföljningar och vi arbetar med rutiner för att systematiskt göra det, säger hon.

Ämnen i artikeln:

Apoteksmarknaden

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News