Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Meda sväljs i jätteaffär

Publicerad: 11 februari 2016, 10:01

Läkemedelsbolaget Meda sväljs av amerikanska Mylan i en av de största företagsaffärerna hittills i Sverige.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

För Mylan är det bland annat stora, potentiella samordningsvinster som hägrar.

– De pratar ju om 350 miljoner dollar i synergier fram till 2018, säger Johan Unnerus, hälsovårdsanalytiker på Swedbank.

USA-bolaget är även ute efter Medas traditionellt starka kassaflöde, enligt Unnerus.

Treo och SB12 är kanske Medas mest kända varumärken. De hör dock inte till bolget storsäljare. De mest sålda läkemedlen produktportföljen är Dymista, en nässprej mot allergisk rinit, Dona mot artros och det antiseptiska medlet Betadine.

Budet på Meda är värt 165 kronor per aktie, eller totalt cirka 60 miljarder kronor. Affären är alltså större än 50-miljardersbudet på King, bolaget bakom mobilspelet Candy Crush Saga, i slutet av förra året, som i sin tur var tre gånger större än kinesiska Geelys köp av Volvo PV. Inräknat Medas nettoskuld får Mylan betala nästan 84 miljarder kronor.

Styrelsen i Meda rekommenderar enhälligt aktieägarna att säga ja. Även huvudägaren Stenasfären och andra storägare har accepterat, förutsatt att ingen lägger ett väsentligt högre bud.

Enligt Johan Unnerus finns det mycket som talar för att budet är bra, ur Medas aktieägares perspektiv. Meda är i dagsläget en för liten spelare för att kunna hävda sig på den globala marknaden.

– Har man anspråk på att verka i flera olika regioner globalt som Meda har haft – Europa, utvecklingsländerna och USA – så finns det mycket som pekar på att man inte har varit tillräckligt stora för att driva igenom det.

Meda ser alltså ut att gå samma väg som Astra, som 1999 gick samman med brittiska Zeneca, och Pharmacia som 2003 köptes upp av amerikanska Pfizer. Men Meda är en helt annan typ av läkemedelsbolag.

Det bedriver ingen egen utveckling i tidiga forskningsfaser, utan köper i stället rättigheter från andra företag. Och av personalstyrkan på drygt 5 000 personer jobbar nästan två tredjedelar med marknadsföring och försäljning.

Försökt tidigare

Redan 2014 försökte amerikanska Mylan köpa upp svenska Meda, men den gången fick bolaget nobben.

Det nya budet på 165 kronor per aktie innebär en premie om 92 procent jämfört med Medas stängningskurs på onsdagen, enligt ett pressmeddelande från Meda.

Jämfört med den volymviktade genomsnittskursen för Meda under de senaste 90 kalenderdagarna är budet cirka 68 procent högre.

Medas styrelse anser att affären "är strategiskt motiverad i en allt mer konsoliderande marknad" och att budet är "finansiellt övertygande".

Källa: TT

MATS RÖRBECKER/TT

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev