Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Medstop favorit i slutspurt

Publicerad: 8 januari 2010, 17:27

ANALYS: IT-svårigheter fortsätter att gäcka apoteksreformen. Det gör att klusterköparen Medstop troligen vinner spurten mot den nya marknaden – med en varuhuskedja tätt i hälarna.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

Det drar ihop sig.

Snart slår, sent om sider, de första privata apoteken i Sverige på 39 år upp portarna.

Servicebolagets, Läkemedelsverkets med fleras förhoppningar om start för någon enstaka aktör kring jul sprack. Inget IT-stöd, förutom den så kallade övergångslösningen, har ännu fått grönt ljus från servicebolaget.

Det står klart att det har uppstått problem med att få åtminstone de kommersiella IT-lösningarna att fungera fullt ut i slutspurten. Dagens Apotek talade med Eva Reimers på servicebolaget i går, som fortfarande refererar till slutjusteringar och ”implementering i slutfas på apotek”. Något som talar för att Medstop, som liksom de andra köparna använder övergångslösningen till en början, hinner först.

Vem som blir först ut är kanske inte den viktigaste frågan – men den har ett visst symbolvärde och lär ge medialt genomslag.

Kampen står alltså främst mellan Medstop – som slapp konkurrensgranskningen och bland annat därför anses bli först på plan av klusterköparna – och varuhuskedjan Åhléns, med färdiga apoteksavdelningar i Stockholm och Norrköping som bara väntar på receptbelagt.

Åhléns blir med stor sannolikhet den första aktören på plan som startar helt nya apotek – men Dagens Apotek ser det som troligt att Medstop hinner före. Att någon dark horse springer förbi i vinterkylan är osannolikt.

Medstop har lämnat in bygglovsansökningar (!) och talar själva om skylt- och ägarbyten i slutet av månaden, möjligen i början av februari. Tillträdesdatumet bestäms ytterst av Omstruktureringsbolaget.

För Åhléns handlar det enligt informationschefen Catherine Westerberg Wigzell nu inte om månader i plural – snarast om veckor eller cirka någon månad får man anta – innan företaget kan expediera receptläkemedel.

Snart vet vi vilken ny aktör som blir först på plan. Tippa själv vinnaren under rubriken ”Månadens fråga” längre ned på sidan.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev