Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Menskoppen tar mark i Sverige

Publicerad: 28 juli 2015, 08:25

Foto: ThinkStock

Ett allt mer populärt alternativ till bindor och tamponger är menskoppen, som nu börjar produceras i Sverige för första gången. Förespråkarna menar att den är bättre för både miljön och hälsan.


För fem år sedan hade Lisa Perby inte en tanke på att byta ut tampongerna mot en menskopp. Hon tyckte att det lät äckligt med en silikonbehållare som samlar upp mensblodet. Sedan dess har hon gjort en helomvändning.

– En väninna övertygade mig till slut att prova. Och jag upptäckte snabbt att med en kopp är du mycket mer fri att göra vad du vill, säger hon till TT.

Snart blev även vänner intresserade och efter att många frågat henne var hon köpt sin menskopp föddes idén att börja importera och sälja över nätet. Drygt två år senare har Lisa Perby nu precis lanserat den första svensktillverkade menskoppen.

Idén att förlägga produktionen i Sverige kom efter påstötningar från hjälporganisationer som ville att hennes företag skulle sponsra menskoppar till kvinnor i u-länder, där traditionella skydd ofta är för dyra eller svåra att få tag på.

– Jag kunde inte ge dem tillräckligt bra priser på grund av mitt höga inköpspris.

Då väcktes tanken att skapa en egen produktion, säger Lisa Perby.
På senare år har det dykt upp allt fler nätshoppar som säljer menskoppar i Sverige. Flera av dem uppger för TT att deras försäljning ökat ordentligt.

I maj tog Apoteket AB in produkten i sitt sortiment efter en stor efterfrågan från kunder. Försäljningen har dubblats på två månader, enligt preliminära siffror.
Barnmorskan Charlotte Drugge, som arbetar vid kvinnohälsovården i Halmstad, fick upp ögonen för menskoppen i höstas och tycker att den har stora fördelar jämfört med traditionella skydd. Förutom den miljömässiga aspekten – att man slipper bidra till sopberget med tampong- och bindavfall – och enkelheten i att man kan ha den inne hela dagen, lyfter hon även hälsofördelar.

– Tamponger suger upp både mensblodet och fukten i slemhinnan och det gör att man kan bli väldigt torr. Menskoppen sätter man på som en liten hatt vid livmodertappen, där mensblodet kommer ut, och då sugs ingenting från vävnaderna upp. Det blir också mindre risk för infektioner, säger hon.
Men en del upplever att det kan vara krångligt att sätta in den på rätt sätt i början.

24-åriga Catrine Forsman började använda menskopp för ungefär två år sedan. Hon ser även en annan nackdel.

– Att man tömmer en liten silikonbehållare på blod kan kännas äckligt. Och att det heter menskopp. Det är ingenting man vill förknippa med något man dricker ur, säger hon.

Men hon har inte en tanke på att gå tillbaka till tamponger, fördelarna överväger definitivt nackdelarna, menar hon.

– Det är billigare och mer miljövänligt. Det är säkrare och du behöver inte byta lika ofta, säger Catrine Forsman.

Fakta: Menskopp

Menskopparna på marknaden tillverkas oftast av medicinskt silikon och kan användas av kvinnor som är allergiska mot gummi och latex.
Menskoppen sitter som en sugkopp och kan därmed användas vid träning.

Den kan sättas in på morgonen och sedan sitta i under hela dagen fram till kvällen då den tas ut och töms på blod. Den ska sedan sköljas ur med tvål och vatten och kan även sitta inne under natten. Efter menstruationen tvättas den med kokande vatten.

Menskoppen håller i upp till tio år. Den suger inte åt sig vätska och minskar därmed risken för tampongsjuka och svamp i underlivet.
Menskoppen finns i olika modeller med varierande mjukhetsgrad, storlek och design.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev