Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Mindre dyrt läkemedel förbättrade synen

Publicerad: 11 juni 2010, 06:25

Läkemedlet Avastin som används mot cancer i tjocktarmen fungerar även för att behandla synnedsättning. Det visar nu en studie med patienter med förändringar i gula fläcken.


En studie som publiceras i dag, fredag, i tidskriften British Medical Journal pekar på att läkemedlet Avastin (bevacizumab), är effektivt vid sjukdomen åldersrelaterad makuladegeneration, AMD. Avastin är i dag godkänt mot bland annat cancer i tjock- och ändtarmen, men inte som behandling mot makuladegeneration. Ändå används preparatet mot sjukdomen.

I den nya studien ingick 131 patienter vid tre centra i Storbritannien. Samliga var över 50 år och hade drabbats av AMD. Synskärpa mättes hos patienterna, som sedan lottades till att antingen få Avastin eller den standardbehandling som gavs vid studiens start 2006.

Ett år efter studiestart hade de deltagare som fått bevacizumab i snitt förbättrat sin syn så att de kunde se ytterligare 15 bokstäver vid synkontroll. Deltagarna i kontrollgruppen kunde däremot bara se ytterligare tre bokstäver.

I dag används läkemedlet Lucentis, vars aktiva substans ranibizumab utgörs av ett fragment av bevacizumab, för behandling av AMD. Men eftersom Avastin är betydligt billigare än Lucentis, och många specialister anser att även Avastin är effektivt, används det redan i dag mot AMD även om medlet inte är godkänt på denna indikation.

Trots de positiva resultaten i den nya studien avråder Usha Chakravarthy, professor vid Queen’s University of Belfast i Irland från användning av Avastin mot AMD i nuläget. I en kommentar som publiceras i British Medical Journal påpekar hon att den nya studien inte säger något om bevacizumabs effekt jämfört med ranibizumabs. Lucentis var nämligen ännu inte standardbehandling när studien påbörjades och användes därför inte i prövningen.

Just nu pågår större studier där Avastin och Lucentis jämförs med varandra för användning vid AMD.

Läs artikeln

British Medical Journal, publicerad online den 11 juni

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev