Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Mindre marknad för hyrfarmaceuter

Publicerad: 17 mars 2017, 12:36

Foto: Linnea Rheborg

Kedjorna använder helst sin egen rörliga personal för att täcka upp för frånvaro.
– Våra största konkurrenter är våra kunder, säger Jonas Linderoth, vd för bemanningsföretaget Upool.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverketFarmaci

Apotekskedjorna arbetar allt mer med att anställa personal som kan rycka in på olika apotek.

– Vi försöker i möjligaste mån använda våra egna medarbetare, men vi har vid några olika tillfällen behövt använda oss av inhyrda farmaceuter, säger Apotek Hjärtats HR-chef Camilla Ås till Dagens Apotek.

Också andra kedjor föredrar att använda de egna vikariepoolerna.

– Vi arbetar sedan länge med en intern resurspool som till största delen täcker bemanningsbehovet när och där det behövs. Det innebär att behovet av hyrfarmaceuter är ganska litet och har minskat de senaste åren, säger Maria Skogh-Jansson på Apoteket AB:s HR-avdelning.

Efterfrågan går hand i hand med farmaceutbristen och är därför väldigt stor – Daniel Rahmstrid

De bemanningsföretag som hyr ut farmaceuter märker att kedjorna helst undviker dem.

– Det är klart att det hade varit trevligare för oss om de inte hade haft egna rörliga resurser. Vi är några företag som håller på med det här, men våra största konkurrenter är våra kunder, apotekskedjorna, som anlitar sin egen personal för att täcka upp för vakanser, säger Jonas Linderoth, vd för Upool.

Upool är det största bemanningsföretaget som är specifikt inriktat på farmaceuter. Drygt 40 apotekare och receptarier arbetar för företaget. Bland kunderna finns läkemedelsföretag och offentlig verksamhet, men det är framför allt är apotekskedjorna som Upool arbetar mot.

Trots att kedjorna arbetar allt mer med egna rörlig personal så har Upool oftast fullt upp och skulle gärna anställa fler farmaceuter för att hinna med, uppger Jonas Linderoth.

– Särskilt på sommaren och nära inpå sommaren är det stor efterfrågan på personal. Men det finns svackor, till exempel var det ganska skralt på senhösten förra året.

Ett mindre bemanningsföretag inom farmaci är Apotekskonsulterna AB. Företaget startades 2015 av tre apotekare och tidigare regionchefer inom Lloyds som själva arbetar på apoteken.

Även hos Apotekskonsulterna finns en stor efterfrågan på bemanningstjänster, uppger företagets vd Daniel Rahmstrid.

– Efterfrågan går hand i hand med farmaceutbristen och är därför väldigt stor, särskilt på sommaren, säger han.

Apotekskedjorna uppger att skälen till att i första hand använda egen personal bland annat är att apotekare och receptarier från den egna kedjan är van vid expedieringssystemen och rutinerna som företaget använder.

Kostnaden är ett annat skäl som ibland uppges till att apoteksföretagen hellre arbetar med egna vikariepooler än att anlita bemanningsföretag. Men enligt Daniel Rahmstrid blir det inte billigare att anlita egen rörlig personal om sociala avgifter, sjukskrivningskostnader och resekostnader för kedjornas rörliga personal räknas med.

Exakt hur mycket en bemanningsfarmaceut tjänar vill varken Daniel Rahmstrid eller Jonas Linderoth svara på, men de uppger att lönen ligger högre än för en farmaceut som är anställd på en kedja.

Relaterat material

Tidigare Lloyds-chefer vill lösa farmaceutbrist

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev