Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

onsdag12.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Apotek

Mindre svinn mål med nya automater på sjukhus

Publicerad: 16 december 2009, 12:43

Läkemedelsautomater ska för­hindra felmedicinering och svinn på Karolinska universitetssjukhuset. Det här är framtiden, säger ställföreträdande omvårdnadschef Stina Fransson Sellgren.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

Patientsäkerheten är tänkt att förbättras när Karolinska universitetssjukhuset i Solna nu inför ett system där läkemedel måste hämtas ut från automater. Tre automater har nyligen invigts och under nästa år kommer ytterligare 20 att placeras ut på sjukhuset.

– Alla läkemedel förvaras i ett skåp. Personalen måste logga in med fingeravtryck samt en kod och det går bara att komma åt det läkemedel som man valt, säger ställföreträdande omvårdnadschef Stina Fransson Sellgren.

Förhoppningen är att automaterna ska leda till att det blir svårare att administrera fel läkemedel. En annan viktig aspekt är kostnadsbesparingar. I dag kasseras eller försvinner läkemedel för stora summor varje år.

– Hur stort svinn vi egentligen har är jättesvårt att säga i och med att personalen tidigare inte registrerat när man hämtat läkemedel, säger Stina Fransson Sellgren.

Men sett till sjukhuset som helhet kostar svinnet troligtvis många miljoner varje år.

– Maskinerna kostar mellan 350 000 och 450 000 kronor. Vi kommer att kunna tjäna in de här pengarna på ett till två år, säger Stina Fransson Sellgren.

I projektet med att införa systemet har hon besökt flera länder där läkemedels­automater används sedan länge.

– Läkemedelsautomater finns redan runt om i världen men i Sverige finns bara några enstaka, exempelvis i Varberg och Borås.

Hon är själv övertygad om att Karolinska universitetssjukhuset går i bräschen för en utveckling som i längden innebär att automaterna finns på varenda sjukhus i Sverige.

Om det nu är så bra, varför har ni inte infört systemet tidigare?

– Vi har överlåtit ansvaret för läkemedelshanteringen till Apoteket och de har inte riktigt stimulerat utvecklingen.

Avdelning N22 för lungmedicin har fått en automat. Reaktionen från personalen har i princip bara varit positiv, enligt chefssjuksköterskan Gaby Svensson.

– Det är en stor säkerhetsaspekt. Det är lätt att det blir fel när man ska ta fram ett stort antal läke­medel och blir avbruten hela tiden, säger hon.

En annan förbättring är att personalen slipper beställa läkemedel, det sköter automaten nämligen helt själv.

Det försök med läkemedels­automat som gjorts i Borås skrev Dagens Medicin om i nr 44/06.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev