torsdag1 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Missbrukare får metadon och amfetamin samtidigt

Publicerad: 1 april 2009, 07:48

Flera hundra missbrukare får amfetamin eller amfetaminliknande preparat utskrivna på recept. Toppen av ett isberg, anser Bo Bergman, psykiater vid Läkemedelsverket.

Ämnen i artikeln:

LäkemedelsföretagLäkemedelsverketFassApoteksmarknadenLäkemedelFörskrivning

Personer som lider av missbruksproblem ska, enligt Fass, inte samtidigt få amfetamin eller andra centralstimulerande preparat mot adhd på recept.

– Det säger sig ju självt att det inte är så lyckat. Man ska ju inte ge missbrukare potentiella missbruks­medel, säger Bo Bergman, psykiater vid enheten för läkemedelsinformation på Läkemedelsverket.

Ändå får över 200 personer i Sverige med missbruksproblem dessa läkemedel.

Det visar en registerstudie som Social­styrelsen har gjort på uppdrag av Dagens Medicin och Dagens Apotek.

Under oktober, november och december förra året behandlades drygt 14 000 personer för adhd med antingen amfetamin eller metylfenidat, en centralstimulerande substans som ingår i exempelvis Concerta och Ritalin.

Under samma period fick 221 av dessa personer även medel mot alkohol- eller opioidberoende, som Antabus respektive metadon eller Subutex.

– Man ska inte ge de här preparaten till missbrukare, eftersom det kan göra saken etter värre. Det är svårt att veta hur läkarna resonerat och man kan tänka sig att det, i något enstaka fall, finns saker som motiverar den här förskrivningen, men 221 stycken låter mycket. Och om man medicinerar missbrukare med den här typen av preparat, så bör det göras på specialistkliniker, säger Bo Bergman.

Dessutom, menar han, är den siffran av allt att döma bara toppen av ett isberg eftersom långt ifrån alla med missbruksproblem medicinerar med Antabus, metadon eller Subutex.

– Det borde alltså finnas betydligt fler som har missbruksproblem och som samtidigt får centralstimulerande preparat utskrivet på recept än vad den här studien visar, säger Bo Bergman.

Men att ge en missbrukande person centralstimulerande medel behöver nödvändigtvis inte vara dåligt. Tvärtom. Det menar Johan Franck, professor i klinisk alkohol- och narkotikaforskning vid Karolinska institutet i Solna.

– Vi ser väldigt goda effekter av den här behandlingen, missbruket minskar eller upphör helt. Men evidens­läget är oklart, varför det behövs mer forskning.

Det kan vara så, berättar Johan Franck, att det är symtomen vid adhd, som hyperaktivitet och rastlöshet, som vidmakthåller missbruket – och då kan det finnas en poäng i att behandla personernas adhd, även om det innebär att man ger människor med missbruksproblem beroendeframkallande läke­medel.

– Det finns mycket som tyder på det, att suget efter droger minskar. Det finns exempel på patienter som missbrukar amfetamin, intravenöst, som använder 1 000–4 000 milligram per dygn, vilket är ganska mycket. När dessa fick behandling för sin adhd minskade eller upphörde missbruket, och nu behöver de endast 150–200 milligram metylfenidat per dygn. Jag har sett många liknande fall, men för att säga att det verkligen är så behövs mer forskning, säger Johan Franck.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev