Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Missnöje med lönsamhet

Publicerad: 5 mars 2012, 16:08

Lönsamheten för Kronans Droghandel var ännu sämre förra året än 2010, enligt årsredovisningen.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverketApoteksmarknaden

Konkurrensen på den svenska apoteksmarknaden var krävande förra året. ”Verksamhetens lönsamhet var svagare än året innan”, skriver koncernen Oriola-KD i sin årsredovisning för 2011.

Koncernen redovisar rörelseresultatet för hela sin svenska verksamhet tillsammans. Det betyder att det inte går att särskilja hur det går för apotekskedjan Kronans Droghandel respektive läkemedelsdistributören Oriola.

Rörelseresultatet för både distributions- och apoteksverksamheten blev 10,6 miljoner euro förra året. Det motsvarar cirka 98 miljoner kronor och är en försämring jämfört med 12,5 miljoner euro 2010. Rörelseresultatet visar hur mycket som blir kvar när kostnader för förbrukning av varor och tjänster, till exempel arbetskraft, dras ifrån intäkterna.

När det gäller omsättningen redovisas däremot siffrorna separat. Omsättningen visar det sammanlagda värdet av ett företags försäljning.

Kronans Droghandels omsättning steg förra året till 483 miljoner euro, motsvarande cirka 4 448 miljoner kronor, jämfört med 403 miljoner euro 2010.

Kedjan förlorade en halv procentenhet av sin marknadsandel och har nu cirka 14 procent av marknaden. Men den siffran ska växa, hoppas Oriola-KD. Målet är enligt årsredovisningen att ”stärka marknadsandelen på apoteksmarknaden, som är i en kraftig konsolideringsfas”.

Rörelseresultatet för hela koncernen hamnade på ett minus på 20 miljoner euro. Det kan jämföras med ett plus på 10 miljoner euro 2010. En orsak är en nedskrivning av värdet på den ryska apotekskedjan Stary Lekars varumärke med 33 miljoner euro.

Men även den svenska apoteksverksamheten gick dåligt, enligt koncernchefen Eero Hautaniemi som inte är nöjd med koncernens resultat. ”Särskilt början av året var svag som följd av dålig lönsamhet i den svenska detaljhandelsverksamheten och i den ryska parti- och detaljhandeln”, skriver han i årsredovisningen.

I somras startade dock åtgärdsprogram som ledde till ”väsentliga lönsamhetsförbättringar under senare delen av året” i den svenska apoteksverksamheten. Under 2012 ska fokus ligga på förbättrad lönsamhet för hela koncernen.

Inte minst gäller det inom Kronans Droghandel. En lönsam tillväxt ska uppnås genom att andelen hälsovårdsprodukter ska öka i sortimentet, och att de egna produkterna ska bli fler. Dessutom planerar kedjan att satsa ordentligt på kundserviceutbildning under året.

LINA ÖSTERBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev