tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Missnöje med nya praktikvillkor

Publicerad: 15 april 2011, 14:08

I dag, fredag, ska apotekar- och receptariestudenterna ha valt praktikplats. Enligt studentkåren i Uppsala planerar många att flytta hem till föräldrarna för att klara praktiken ekonomiskt.

Ämnen i artikeln:

Apoteksmarknaden

Samtliga åtta apotekskedjor som kommit överens om att erbjuda praktikplatser har nu presenterat sina villkor för praktiken i höst. Ingen lovar att betala någon praktiklön till apotekarstudenterna.

– Studenterna är såklart missnöjda, säger Paulina Syrén som är ordförande i Farmacevtiska studentkåren vid Uppsala universitet.

Flera av kedjorna har först de senaste veckorna informerat om vilka villkor de erbjuder. Det är i senaste laget, tycker Elin Andersson som är handläggare på Farmacevtiska studentkåren.

– Man måste ju faktiskt kunna planera hur man ska överleva under praktiken när man inte får någon ersättning, säger hon.

Två dagar före valet kom till exempel ett mail från Apoteket AB till studentkåren. Där meddelar företaget att praktikanter på Apoteket AB erbjuds tre till sex månaders visstidsanställning efter avslutad utbildning.

– Det borde de ha kunnat gå ut med mycket tidigare, tycker Elin Andersson.

Fram till i höstas var apotekarstudenternas lön reglerad av avtal med fackförbunden. Studenterna, som gör praktik i 26 veckor, fick en praktiklön på 12 650 kronor i månaden i början av praktiken med en höjning till 14 400 kronor efter att praktikanten fått behörighet att expediera recept. Receptarierna fick en gratifikation på 9 200 kronor efter sin praktikperiod på tio veckor.

Men i höstas sades avtalen upp. Åtta apoteksföretag meddelade sedan att de kommit överens om att varje företag skulle fatta beslut om ersättningen till praktikanterna på egen hand.

Många oroliga studenter har kontaktat kåren med frågor om vilka praktikvillkor som kommer att gälla i höst.

– Det verkar som att det är många som kommer att göra sin praktik ändå, för de vill ju ha sin legitimation. Men de är väldigt nedstämda, många säger att de måste flytta hem till sina föräldrar. Det är ju vuxna människor, så det är inte riktigt okej, säger Elin Andersson.

De apoteksföretag som har kommit överens om att erbjuda praktikplatser åt apotekar- och receptariestudenter är Apoteket AB, Apoteksgruppen, Apotek Hjärtat, Cura-apoteket, Doc Morris, Kronans Droghandel, Medstop och Vårdapoteket.

Villkoren varierar mycket mellan kedjorna: från 500 kronor i veckan upp till 10 000 kronor i månaden i ersättning för resor och boende. Bara Cura-apoteket och Kronans Droghandel betalar en engångssumma för själva praktiken.

Studenterna kan välja vilken kedja de helst vill göra praktik på, men i slutändan sker fördelningen av platser genom lottning. Det, i kombination med de olika villkoren, upprör studenterna enligt Elin Andersson.

– Det är ju slumpen som avgör om man får ersättning eller inte, säger hon.

Apoteksföretagens villkor:

Apoteket AB: De praktikanter som måste flytta från sin studieort kan få en ersättning på maximalt 500 kronor i veckan. Dessutom erbjuds de tre till sex månaders visstidsanställning efter avslutad utbildning.
Apoteksgruppen: Varje entreprenör bestämmer själv. De flesta kommer sannolikt inte att betala någon lön eller ersättning, enligt en rundringning Dagens Apotek gjort.
Apotek Hjärtat: Prövar i varje enskilt fall hur mycket ersättning en praktikant kan få för fördyrade omkostnader.
Cura-apoteket: Apotekarstudenter får en gratifikation på 12 000 kronor, receptariestudenter får 5 000 kronor. Dessutom betalar företaget upp till 10 000 kronor i månaden i ersättning för ökade omkostnader.
Doc Morris: Praktikanterna kan ansöka om ersättning på upp till 500 kronor i veckan om de får högre kostnader för resor och bostad.
Kronans Droghandel: Apotekarstudenter får en gratifikation på 12 000 kronor, receptariestudenter får 5 000 kronor. Dessutom kan praktikanterna ansöka om ett rese- och boendebidrag på högst 7 000 kronor per månad.
Medstop: Praktikanter får upp till 10 000 kronor i månaden i ersättning för dyrare resor och boende.
Vårdapoteket: Ersätter praktikanter med upp till 1 000 kronor i veckan för ökade kostnader.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev