Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Misstänkta prismönster för generika

Publicerad: 3 oktober 2013, 08:36

Generikatillverkare turas om att utses till leverantörer av periodens vara, enligt en rapport som Sveriges Apoteksförening beställt.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

När det gäller ett femtiotal generiska läkemedel finns det misstänkta prismönster i Sverige. Det visar en konsultrapport som branschföreningen Sveriges apoteksförening beställt och som Dagens Industri tagit del av.

– Vi har länge misstänkt att det finns imperfektioner i dagens modell som få vill se. Dagens modell är oerhört omhuldad av alla, inklusive politikerna. Den fungerar bra för de stora volymprodukterna, men för produkter med mindre konkurrens fungerar inte modellen som det är tänkt, säger Johan Wallér, vd för Sveriges apoteksförening, till tidningen.

Enligt uppgifter till Dagens Industri ska Konkurrensverket ha inlett en utredning. I rapporten pekas samtliga av världens största generikatillverkare ut för att ha samverkat om prissättning.

Ett exempel är benskörhetsmedicinen Alendronat 10 milligram. Sedan 2011 har generikatillverkarna Teva och Arrow ökat sina priser på läkemedlet med 422 procent. Företagen har varannan månad lagt det vinnande, lägsta budet för att utses till periodens vara av Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV.

De generikatillverkare Dagens Industri talat med förnekar uppgifterna om att de skulle ha samverkat kring prissättning på läkemedlen.

– Vi har absolut inte kommit överens om priser. Det är olagligt, säger Annette Rietz som ansvarar för generika i Norden på Teva.

Hon förklarar prisökningen med att prispressen blir mindre när det finns färre konkurrenter. Även det zickzackmönster som syns i rapporten, där Teva och Arrow varannan månad vunnit TLV:s upphandling, har andra orsaker enligt Teva.

– Alla priser är publika. Priserna är helt transparenta så vi vet vad våra konkurrenter har för priser och anpassar oss efter det, säger Annette Rietz till DI.

Även Arrow tillbakavisar misstankarna och påpekar att prishöjningen skett från en mycket låg nivå 2011, då en patentutgång gjorde att priset sjönk med upp till 90 procent.

LINA ÖSTERBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News