Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Moderater vill att vård och apotek samverkar

Publicerad: 7 oktober 2015, 08:45

Nio moderata riksdagsledamöter motionerar gemensamt om att modeller för att stimulera ökad samverkan mellan vård och apotek ska utvecklas.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverketApoteksmarknaden

– I grunden handlar det om att vi vill ha mer för skattebetalarnas pengar och vi vet att det finns mycket kompetens både inom sjukvården och på apoteken. Då är det lämpligt att pröva olika modeller för samverkan, säger Cecilia Widegren (M), en av ledamöterna som står bakom motionen, till Dagens Apotek.

Vad är det för samarbeten ni vill se?

– I dag öppnar många apotek nära vårdcentraler och samarbetar med dessa. Det är möjligt att man redan från början från landstingens sida skulle kunna beställa samarbeten mellan vårdens huvudmän och apotek. Man kan också arbeta med att utveckla de samarbeten som redan finns.

Alliansen har suttit vid makten i åtta år. Varför arbetade inte ni för tätare samverkan mellan vård och apotek när det var ni styrde?

– Vi drev igenom omregleringen av apoteksmarknaden och den har ännu inte satt sig helt, men jag tycker ändå att vi har kommit långt. Man kan inte göra allt på en gång och det här är ett naturligt nästa steg. Hade vi fått förnyat förtroende hade vi arbetat med detta.

Utöver punkten om samarbete mellan vård och apotek innehåller motionen ytterligare åtta förslag inom läkemedelsområdet. Bland annat vill riksdagsledamöterna att förutsättningarna för innovation av nya läkemedel ska stärkas och att det ska ges mer stöd till personer som hamnat i läkemedelsmissbruk.

I går, tisdag, löpte den allmänna motionstiden ut. Under den tiden är det fritt för riksdagsledamöter att motionera inom alla ämnesområden.

De står bakom motionen

Cecilia Widegren, Margareta B Kjellin, Finn Bengtsson, Amir Adan, Sofia Fölster, Sofia Arkelsten, Thomas Finnborg, Camilla Waltersson Grönvall, Anette Åkesson.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev