Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag22.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Apotek

Mörkertal i apotekens avvikelserapportering

Publicerad: 23 April 2015, 11:37

Olika aktörer är olika bra på att anmäla allvarliga avvikelser på de egna apoteken, enligt Annika Babra enhetschef på Läkemedelsverket.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

Förra året genomförde Läkemedelsverket fältinspektioner på 40 apotek. Inga kritiska avvikelser noterades, men däremot ett antal avvikelser som bedömdes som större. Det framgår av en tillsynsrapport från myndigheten.

Många av de brister som identifierades vid inspektionerna handlade om dokumentation. Det gällde bland annat dokumentation om egenkontroll, lokaler och utrustning.

De flesta anmälningar som apoteken själva rapporterade till Läkemedelsverket handlade om färdigställande vid receptexpediering.

– Apoteken kan till exempel ha lämnat ut fel dos eller fel läkemedel, säger Annika Babra, enhetschef på Läkemedelsverket, till Dagens Apotek.

Totalt kom 160 anmälningar om allvarliga avvikelser in till myndigheten förra året. Men enligt Annika Babra finns det ett mörkertal.

– Vi kan se att olika aktörer är olika bra på att anmäla sådana här händelser, trots att det är ett lagkrav att göra det. Vi ser inte positivt på händelserna i sig, men vi är givetvis positiva till att apoteken anmäler dem, säger hon.

Under hösten har Läkemedelsverket genomfört 25 inspektioner där inspektörerna specifikt har tittat på färdigställandet vid utlämning av läkemedel eftersom man såg att många av anmälningarna handlade om det.

Annika Babra uppger att det är ett område som myndigheten kommer att fortsätta arbeta specifikt med. Nya apotek och apotek som bedriver handel med distansläkemedel har också prioriterats i tillsynen 2014. Läkemedelsverket ska även fortsättningsvis fokusera särskilt på dessa apotek.

Relaterat material

Läkemedelsverket tvingar apotek att stänga

Delägare kommenterar apoteksstängningen

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev