Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Möt årets farmacistudent

Publicerad: 4 oktober 2016, 12:54

Jakob Rasch är farmacistudenten som kämpar för att sprida information om professionen bland potentiella studenter. För sitt engagemang har han utnämnts till årets farmacistudent 2016, av den fackliga organisationen Sveriges Farmaceuter.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverketFarmaci

På tisdagen välkomnade Sveriges Farmaceuter Jakob Rasch, studerande på apotekarprogrammet vid Uppsala universitet, till ett frukostmöte i Stockholm. Där fick han hålla föredrag om ”En farmaceutstudents kamp för professionen”, som handlar om hans resa från att han flyttade från hemstaden Motala till att han fått priset som årets farmacistudent och snart är klar med sin utbildning.

– Föredraget kopplar till att jag alltid har fått försvara min utbildning. Och kampen att få folk att förstå vad jag sysslar med, hur komplext allting är, det som en farmaceut gör. Och att få samhället att förstå hur viktig rollen är som samhällets läkemedelsexpert, säger han till Dagens Apotek.

Jakob Rasch visste inte själv så mycket om apotekarutbildningen när han började och tycker att han hade tur som började en sådan ”fantastisk utbildning”, som dessutom ger många möjligheter. Sedan dess vill han hjälpa andra att hitta till utbildningen, därför har han särskilt engagerat sig i att sprida information om apotekarprogrammet. Dels genom att han startade en ambassadörgrupp, via den farmaceutiska fakulteten, som var fakultetens ansikte utåt mot gymnasieelever. De åkte på mässor, anordnade studiebesök och gjorde informationsfilmer om apotekar- och receptarieutbildningarna.

– Sedan lyckades jag övertala fakulteten att jag skulle få studieuppehåll en termin, och få betalt för det motsvarande CSN, för att resa runt i Sverige och föreläsa på gymnasieskolor om våra program.

Hur kan du locka andra till apotekarutbildningen?

– Det handlar om att folk ska förstå att apotekare inte bara står på apotek. Utan om man är intresserad av hur kroppen fungerar, och man tycker att det är intressant med läkemedel och bota sjukdomar, då är det apotekare man ska bil. Alla kan inte bli läkare eller civilingenjörer.

Hur känns det att ha blivit utnämnd till årets farmacistudent?

– Det känns väldigt bra. Jag hade inte tänkt på att jag hade gjort så pass mycket under min studietid, det var väldigt roligt och överraskande.

Motivering åretsfarmacistudent
Utmärkelsen Årets Farmacistudent tilldelas Jakob Rasch som studerar termin 10 på apotekarprogrammet vid Uppsala universitet. Under studietiden har han engagerat sig genom flera uppdrag inom Farmaceutiska Studentkåren, arbetat med rekryteringsfrågor och varit ordförande för den farmaceutiska ambassadörsgruppen vid Uppsala. Det senaste året har han som viceordförande haft ansvar för utbildningsfrågor vid Farmaceutiska Studentkåren och fungerat som en länk mellan farmacistudenter och universitetet. Genom sitt engagemang och sin passion för den farmaceutiska professionen, är Jakob Rasch en god förebild som stimulerar nya studenter att söka sig till de farmaceutiska utbildningarna.

VICTORIA MAAHERRA

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev