Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag18.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Apotek

"Motiverad reaktion från branschen"

Publicerad: 31 maj 2010, 12:44

ANALYS: Jag slutar nu på Dagens Medicin/Dagens Apotek för att anta en ny utmaning. Men innan dess några ord om branschens protester mot TLV och oppositionen i lördags och den nya apoteksmarknadens barnsjukdomar.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverketApoteksmarknaden

I en artikel i lördagens Dagens Industri protesterar den nya apoteksbranschens chefer mot några aktuella förslag till förändringar av spelreglerna på den nya marknaden.

Flera av förändringarna är hypotetiska.

Det handlar bland annat om Tandvårds- och läkemedelsförmånsverkets, TLV:s, utspel om internationella referenspriser som vi skrev om förra veckan. Och ett annat förslag som ger landstingen snarare än apoteksaktörerna rätt att förhandla priser med industrin för öppenvårdsläkemedel.

Förslagen kräver lagändringar och TLV vill bara att de aktualiseras om andra besparingsförslag inte realiseras.

Branschen oroas också över Socialdemokraternas tal om att riva upp prismodellen genom att, bland annat, ta bort generikapengen.

Här håller jag med kritikerna. Den nya apoteksmarknaden har barnsjukdomar – här finns mycket som oppositionen rimligen skulle kunna använda i valrörelsen. Men prismodellen är ingen större röstvinnare och det ansvarigaste just nu i den frågan måste vara att låta det nya systemet få lite tid.

Det här inte de signaler som den nya branschen, som tar sina första stapplande steg, behöver just nu.

Vilka är då barnsjukdomarna? Den mest uppenbara berör omregleringens mantra "ökad tillgänglighet" – i teori och praktik.

Det överskuggande målet med omregleringen av apoteksmarknaden har varit att öka tillgängligheten. När ansvariga politiker ska specificera vad de menar med det, nämns rutinmässigt ”fler apotek” och ”längre öppettider”.

Så här knappt ett år efter den formella omregleringen står det klart att det blir många fler apotek. Och på många håll har öppettiderna redan förlängts.

Gott så, men bra tillgänglighet förutsätter också att det är enkelt för kunderna att hämta ut sina receptläkemedel. Om det inte är så, spelar det ingen större roll att apoteken blivit fler.

När ett läkemedel inte finns på lager, och beställning för senare uthämtning inte är en tillräckligt bra lösning, måste kunden kunna hänvisas till ett annat apotek där läkemedlet finns inne.

Detta har enligt många kunder inte fungerat tillräckligt bra på den nya marknaden. Omreleringen har därför hittills de facto gett en sämre tillgänglighet för många apotekskunder, framför allt personer med ovanliga läkemedel. Det här riskerar att bli något som svärtar ned mångas uppfattning om den nya apoteksmarknaden.

Problemet måste lösas av de nya aktörerna. Ledstjärnan måste ytterst vara kundernas bästa och inte snäva kommersiella hänsyn.

När ett receptläkemedel är slut går det förstås i många fall bra att kolla läget på närmaste apotek i den egna kedjan. Men i vissa fall måste apoteket nog även kontakta en konkurrent.

Apotekspersonalens djupt rotade omsorg om kunderna bör vara vägledande för hur de olika situationerna ska hanteras. Kedjor som agerar alltför kortsiktigt och vinstinriktat kommer att bli apoteksracets förlorare – i förlängningen straffas de antagligen av kunderna.

Några andra problem har också uppenbarat sig efter omregleringen. Det mest omskrivna rör försäljningen av vissa receptfria läkemedel i handeln, som på vissa håll tagit ganska vildvuxna former. Kommunernas tillsyn fungerar inte och frågan är om inte en särskild tillsynsfunktion med några tjänster på Läkemedelverket, finansierad av en tillstånds- eller årsavgift från handlarna, hade varit att föredra.

Ett tredje problem som indirekt berör omregleringen gäller de nya utbytesreglerna för läkemedel med generisk konkurrens. Systemet har enligt röster på apoteken gjorts extremt krångligt, och apotekspersonal får enligt egen utsago ofta ägna stor energi åt att ta sig runt systemet. Nu i maj infördes de nya reglerna med tre stycken månadens varor, men frågan är om den förenklingen räcker.

Olyckskorpar har också, efter beskedet att Apotek Hjärtat glufsar i sig en av de mindre konkurrenterna Apotek 1, börjat kraxa om att den befarade konsolideringen av marknaden redan är på väg.

Ska Apotekssverige bli som Apoteksnorge, där det bara finns tre kedjor?

Nja, det lär i alla fall inte hända än på ett tag.

Dels är det bara en renodlad apotekskedja kvar som teoretiskt får köpas före 2012, dels berodde försäljningen på ett finansiellt obestånd på ägarnivå som är unikt för just den aktuella koncernen.

Från en sak till en annan – nu slutar jag på Dagens Medicin/Dagens Apotek för att anta en ny utmaning.

Det var inget lätt beslut – det har varit en fantastisk resa att vara med och bygga upp denna nysatsning som på flera sätt har blivit framgångsrik.

Tack för alla nyhetstips och all annan input till tidningen och sajten. Fortsätt tipsa vikarierande webbredaktör Maria Persson på maria.persson@dagensmedicin.se eller 08-545 123 20.

Nils Bergeå Nygren

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev