fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Myndighet varnar för Plavix och protonpumpshämmare ihop

Publicerad: 3 juni 2009, 10:51

Det tromboshämmande läkemedlet Plavix och protonpumpshämmare som Losec och Lanzo bör inte användas samtidigt, varnar Läkemedelsverket.

Ämnen i artikeln:

LäkemedelsföretagApoteksmarknadenLäkemedel

Att både ta klopidogrel och protonpumpshämmare ökar risken för att dö eller få hjärtinfarkt. Protonpumpshämmarna, som används mot bland annat magsår och sura uppstötningar, tycks motverka den effekt som klopidogrel har.

Därför varnar Läkemedelsverket i dag, onsdag, för samtidig användning av Plavix och någon form av protonpumpshämmare. De patienter som fått klopidogrel förskrivet av sin läkare och som tar protonpumpshämmare på eget initiativ rekommenderas att genast sluta med protonpumpshämmaren.

Patienter som av sin läkare rekommenderats protonpumpshämmare som tillägg till behandling med klopidogrel ska kontakta vården för att få råd om sin behandling.

CHMP, den vetenskapliga kommitté som värderar läkemedel för den europeiska läkemedelsmyndigheten EMEA:s räkning, rekommenderar också att produktinformationen för läkemedel som innehåller klopidogrel ska innehålla en varning för att använda medicinen tillsammans med protonpumpshämmare.

Relaterat material

Losec ökade risk för infarkt hos Plavixpatienter

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev