söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Myndigheter vill lätta på sekretessen om apoteksbrister

Publicerad: 29 november 2019, 12:11

Myndigheter vill minska på vad som är hemligt mellan dem för att kunna tipsa varandra om brister på apotek.

Foto: Getty Images

När myndigheter granskar apotek upptäcker de ibland regelvidriga expedieringar och brister som hotar patientsäkerheten. I dag har de svårt att tipsa varandra om missförhållanden. Nu föreslår TLV, Ivo och Läkemedelsverket lättnader i sekretessen mellan dem.

Ämnen i artikeln:

TLVLäkemedelsverketIvoApoteksmarknaden

LB


Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, Läkemedelsverket och Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, utövar alla tillsyn över öppenvårdsapoteken. Men de gör det utifrån olika regelverk och ser att lagstiftningen hindrar dem att utbyta information på ett effektivt sätt.

Ett mycket sällsynt exempel som man funnit vid tillsyn är farmaceuter som har fabricerat recept. I ett sådant fall kan affärssekretess förhindra spridning av uppgifterna från en myndighet till en annan.

Pia Frisk, apotekare och projektledare på Läkemedelsverket, tar ett annat exempel där myndigheterna skulle ha mycket att vinna på ett ökat samarbete.

– TLV kan upptäcka att ett annat läkemedel än det förskrivna expedieras, ett läkemedel som inte är utbytbart. Eftersom det kan ses som en felexpediering och även kan medföra patientsäkerhetsrisker kan det bli en fråga för både Läkemedelsverkets och Ivo:s tillsyn. Då är det förstås viktigt att få veta på vilket apotek det har skett, säger Pia Frisk.

Regeringen har tidigare gett de tre myndigheterna i uppdrag att skapa gemensamma strukturer och rutiner för tillsynen. Nu har trion lämnat sitt förslag till regeringen. De vill bland annat att sekretessbrytande bestämmelser skrivs in i de olika myndigheternas tillsynsuppdrag.

– Om förslagen genomförs får vi större möjligheter att berätta om avvikelser för varandra och lämna signaler om vad de andra myndigheterna kan behöva granska, säger Pia Frisk.

Det här handlar alltså om sekretessen mellan de tre myndigheterna. Men de vill dessutom se en begränsning av affärssekretessen hos Läkemedelsverket och TLV. Det betyder att allmänheten i vissa fall skulle få veta mer än i dag om problem på ett visst apotek.

– Vi har sett att det i dag finns behov av att informera mer om vad som ligger bakom en viss åtgärd, säger Pia Frisk.

Myndigheterna föreslår också andra sätt att fördjupa sitt samarbete. Det handlar till exempel om regelbundna möten och en samverkansfunktion på varje myndighet, för att underlätta kontakten mellan dem.

Läkemedelsverket kontrollerar bland annat att apoteken hanterar läkemedel på ett säkert sätt, Ivo ansvarar för tillsynen av apotekens hälso- och sjukvårdspersonal och TLV kontrollerar att lagen om läkemedelsförmåner följs.

Förslagen finns i rapporten Samverkan vid tillsyn över apoteksmarknaden.

Relaterat material

Hon blir ny generaldirektör på TLV

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev