Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

”Myt att apotek i glesbygd är olönsamma”

Publicerad: 12 augusti 2013, 09:45

Att apotek i glesbygd är olönsamma liksom att apoteksmarknaden är avreglerad är myter, anser representanter från Sveriges apoteksförening.

Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverketApoteksmarknaden

Det är på debattplats i Piteå-Tidningen som Sveriges Apoteksförenings vd Johan Wallér och strategen Henrik G Ehrenberg skriver om apoteksmarknadens omreglering. ”Det är en myt att apotek i glesbygd är olönsamma och att det finns ett särskilt hot mot dessa”. Inte bara det är en myt, enligt dem, utan också att apoteksmarknaden är avreglerad.

”De problem som kunderna i dag kan uppleva när det gäller exempelvis tillgänglighet till vissa läkemedel beror i själva verket på just krångliga regelverk som försvårar för apoteken att förbättra tillgängligheten”, skriver de och uppger generikasystemet, där apoteken ska byta receptläkemedel till den billigaste kopian på marknaden, som ett exempel.

Nya apotek har öppnat i hela landet, även i Norrbotten, skriver debattörerna vidare. ”Att flest apotek öppnar i städer beror helt enkelt på att det var där som apotekstätheten var som lägst räknat på antalet personer per apotek”.

Relaterat material

Apoteksföreningen svarar på kritiken

Farmaciförbundet kritiserar vinstkrav

ANIA OBMINSKA

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev