Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Namnbyte ska stärka professionen

Publicerad: 1 mars 2013, 07:53

Med nytt namn sätter Farmacevtförbundet fokus på professionen. Men fackfrågorna ska inte komma i skymundan, lovar ordförande Thony Björk.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

– Det huvudsakliga skälet är att vi vill tydliggöra en förskjutning från ett vanligt fackförbund till ett professionsförbund. Därför tar vi bort ordet förbund.

Så förklarar förbundsordförande Thony Björk varför Sveriges farmacevtförbund byter namn till Sveriges farmaceuter i mars.

Han påpekar att det har saknats en stark röst för farmaceuter. Thony Björk blev vald till ordförande i slutet av 2010. Redan tidigare under hans period har förskjutningen mot förbund med fokus på yrkesfrågor påbörjats. Bland annat rekryterades professionsrådgivaren Clary Holtendal förra året.

Med den nya inriktningen vill Thony Björk ge apotekare och receptarier en starkare röst. När det samtalas om läkemedel eller apotek ska förbundet finnas med.

Förutom själva namnbytet har förbundet också ett antal aktiviteter som syftar till att stärka professionen. Bland annat börjar man med ett poängsystem som ska premiera fortbildning. När en medlem har gått en kurs eller deltagit i en fortbildningsaktivitet kan denna rapportera in det till Sveriges farma­ceuter som registrerar det och räknar ihop poäng för medlemmen.

– Vi har inget legalt krav på kompetensutveckling i Sverige och det här är ett sätt att hjälpa våra medlemmar till det, säger Thony Björk.

Thony Björk framhäver också att förbundet fortsätter att jobba med nollvisionen för läkemedelsrelaterade skador.

Hur ser du på risken att de fackliga frågorna försvinner?

– Jag ser inte en sådan risk. Vi kommer fortsätta att fokusera på det också. Professionsfrågorna blir ytterligare ett grepp för oss.

Förbundet har haft ekonomiska bekymmer, men enligt Thony Björk är man nu på rätt väg.

Har ni råd att både satsa på fackliga frågor och på yrkesfrågor?

– Vi ökar inte budgeten utan vi omfördelar den. Det blir en fokusering på professionsfrågor och ett riktat stöd till medlemmar som till exempel behöver stöd i förhandlingar. Dem ska vi fortsatt kunna bistå på ett vettigt sätt.

Relaterat material

Förbund byter V mot U

Farmacevtförbundet byter namn

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News