Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Namninsamling mot nedläggning av glesbygdsapotek

Publicerad: 31 juli 2013, 13:51

Nyligen fick socialdepartementet ta emot 1 140 namnunderskrifter från uppropet Apotek för alla. De kräver en apoteksgaranti som tryggar framtiden för glesbygdsapoteken.


Uppropet Apotek för alla startade efter att Kronans Droghandel beslutade om nedläggning av apoteket i Lima i Dalarna. Bakom uppropet står de socialdemokratiska politikerna Kristoffer Strömgren och Maggie Ahlbin.

Under våren har de samlat in 1 140 namnunderskrifter som kom in till socialdepartementet och socialminister Göran Hägglund (KD) den 19 juli. Upproret kräver en apoteksgaranti som slår fast att apoteken ska vara en service för alla medborgare, ha ett tydligt bestämt samhällsansvar och finnas tillgängliga i hela landet. I upproret krävs också att regeringen ska stoppa alla nedläggningar av glesbygdsapotek.

I mars upphörde det tillfälliga förbudet mot att lägga ner glesbygdsapotek som regeringen beslutade om i samband med apoteksomregleringen. Istället har regeringen infört ett bidrag till apotek med en omsättning mellan en och tio miljoner kronor som är belägna minst två mil från närmaste öppenvårdsapotek.

Relaterat material

”Spekulativt” om glesbygdsapotek

Så ska glesbygdsstödet se ut

Lima aktuellt för apoteksombud

Kronans Droghandel stänger i Lima

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev