Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Nästa apoteksaffär kan stöta på patrull

Publicerad: 3 september 2013, 13:32

Karin Roberts

Foto: Lina Österberg

Vårens apoteksaffärer väckte ingen oro. Men nästa förvärv lär inte segla igenom lika lätt, enligt Konkurrensverket.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverketApoteksmarknaden

En av Konkurrensverkets uppgifter är att granska företagskoncentrationer. Vid företagsköp av en viss storlek måste därför köparen anmäla detta till myndigheten, som kontrollerar att affären följer lagen.

– I våras prövade vi Apotek Hjärtats förvärv av Vårdapoteket och Oriola-KD:s förvärv av Medstop. Inte någon gång under den här utredningen var det några stora orosmoln som poppade upp, berättade Karin Roberts på Konkurrensverkets läkemedelsgrupp, under en föreläsning på mässan Apotek & Egenvård i dag, tisdag.

Trots det gjorde Konkurrensverket en noggrann utredning av köpen, eftersom apoteksmarknaden är så ny. Bland annat gick man ned på gatunivå för att se vilka företag som låg i närheten av varandra. Det visade sig dock att de apotekskedjor det gällde sällan var konkurrenter utan oftast hade andra företag som sin närmaste konkurrent.

Men efter vårens uppköp ser marknaden annorlunda ut. På en mer konsoliderad marknad ökar risken att en ny apoteksaffär minskar konkurrensen, konstaterade Karin Roberts.

– När nästa stora förvärv kommer är jag inte säker på att det blir en lika problemfri prövning, sade hon.

Sedan apoteksmarknaden omreglerades har Konkurrensverket märkt av ett ökat antal tips och frågor som gäller apotek och läkemedel. Myndighetens läkemedelsgrupp består nu av fem anställda. De ägnar för närvarande en hel del av sin tid åt att granska distributionsmarknaden för receptbelagda läkemedel.

Skälet är att Apotek Hjärtat anmält läkemedelsdistributören Tamro för att försöka stänga ute apotekskedjan från marknaden.

– Det var länge sedan vi såg över distributionsmarknaden, det var nog i mitten av 1990-talet. Och man kan konstatera att det finns två stora aktörer och att det verkar vara svårt för nya aktörer att ta sig in, så det är intressant att se på varför det är så, sade Karin Roberts till Dagens Apotek i samband med föreläsningen.

När det gäller distributionen av receptfria läkemedel och handelsvaror har mycket hänt sedan apoteksomregleringen.

– Men det verkar inte ha skett så stora förändringar när det gäller receptbelagda läkemedel, trots att det är flera år sedan omregleringen skedde. Vi vill veta vad som är anledningen till att det är så låst när det gäller receptbelagt, säger Karin Roberts.

Konkurrensverket har påbörjat en förstudie i ärendet och bland annat hämtat in många av Tamros avtal. I slutet av september ska förstudien vara avslutad. Därefter kommer ett beslut om ifall ärendet ska fortsätta utredas eller inte.

LINA ÖSTERBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev