Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

”Nästa gång vill vi bli involverade”

Publicerad: 2 november 2015, 13:41

Vanliga affärer har sålt paracetamol för cirka 235 miljoner kronor det senaste året. När de nu tappar den intäkten kommer den delvis apoteken tillgodo. Svensk Dagligvaruhandels vd anser att Läkemedelsverket missade att lyssna på handlarna.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

I går, söndag, blev försäljning av paracetamoltabletter utanför apotek förbjuden. Sveriges Apoteksförenings vd Johan Wallér välkomnar ändringen.

– Det är en signal om att rådgivning i samband med försäljning av läkemedel på apotek är viktig och att paracetamol inte är vilken produkt som helst, säger han.

Karin Brynell, vd för Svensk Dagligvaruhandel, tycker däremot att det var ett beslut fattat på rätt lösa grunder.

– Vi anser att det saknas bevis för att det var försäljningen utanför apotek som orsakade fler larm till Giftinformationscentralen, vilket angavs som skäl till förbudet, säger hon.

Dagens Apotek har begärt ut statistik från E-hälsomyndigheten som visar att paracetamol inom egenvården på apotek såldes för drygt 190 miljoner kronor det första halvåret i år. Utanför apotek såldes det för drygt 124 miljoner kronor samma period. Ser man till ett helt år bakåt rör det sig om en försäljning för 235 miljoner kronor utanför apotek.

Det innebär att handeln går miste om en stor intäkt, även om förbudet inte gäller all paracetamol då det fortfarande får säljas fritt i andra former än tabletter.

Enligt Karin Brynell handlar invändningarna mot Läkemedelsverkets beslut i första hand inte om intäkter.

– Det här begränsar kraftigt tillgången på värktabletter för människor och drabbar framför allt dem som bor i glesbygd och inte har nära till ett apotek, säger hon.

För apotekens del kan lagändringen innebära en viktig inkomstökning. Enligt Johan Wallér kan man dock inte vänta sig att hela dagligvaruhandels intäkter för paracetamol i tablettform nu kommer att överföras till apoteken.

– Det är klart att en viss del av försäljningen kommer att flytta till apoteken för om det fungerar som det är tänkt kommer kunderna, till skillnad från tidigare, gå till apoteken och få rådgivning samtidigt som de köper sina läkemedel.

Det kan också vara så att en del kunder väljer att fortsätta köpa värktabletter i vanliga affärer, men då väljer sådana som innehåller andra aktiva ämnen än paracetamol.

Sedan beslutet togs driver inte Svensk Dagligvaruhandel längre frågan om försäljning utanför apotek.

– Men vi vill att man gör en uppföljning på det här om något år för att se om antalet larm har gått ner då. Rätt åtgärd för att komma åt antalet förgiftningar kan vara mycket annat än förbud för försäljning i vanliga affärer, till exempel mindre förpackningsstorlekar eller åldersgränser på apotek, säger Karin Brynell.

Hon säger också att hon hoppas att Läkemedelsverket involverar Svensk Dagligvaruhandel nästa gång ett liknande beslut fattas.

– Vi är kritiska till att vi inte var involverade i diskussionen om förbudet. Vi anser att, bortsett från konsumenterna, är det vi som berörs mest av den här ändringen. Nästa gång hoppas vi på en bättre dialog mellan myndighet och näringsliv, säger hon.

Fotnot: Försäljningssiffrorna gäller receptfritt paracetamol och är inklusive moms.

Relaterat material

Stopp för paracetamol i matbutiken

Dagligvaruhandeln tar strid för fortsatt försäljning

Paracetamolstopp ”desperat chansning”

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev