Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Nästa tuberkulosläkemedel kanske redan finns på apotekshyllorna

Publicerad: 7 juli 2015, 14:08

Tuberkulosbakterien Myobacterium tuberculosis, sedd genom ett svepelektronmikroskop.

Foto: Stewart Cole/EPFL

Genom att gå igenom en mängd läkemedel och testa vilka som kan vara effektiva mot tuberkulos, hoppas forskare kunna ta en genväg till en ny och effektiv behandling. Lanzoprasol verkar vara en lovande kandidat enligt en ny studie som publicerats i Nature Communications.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

Tuberkulos räknas som den enskilt näst största dödsorsaken av infektioner i världen, efter aids. 2013 dog cirka 1,5 miljon människor av tuberkulos och 9 miljoner infekterades.

Med hjälp av ett robotiserat system testade schweiziska forskare tusentals läkemedel för att hitta sådana som hade effekter på tuberkulosinfekterade celler. Forskarna kunde se att magsårsläkemedlet lansoprazol dödade tuberkulosbakterier som fanns inuti celler.

Forskarna tror att de mänskliga cellerna omvandlar läkemedlet till en form som blockerar ett enzym som är nödvändigt för att bakterien ska kunna producera energi. Utan energi så dör bakterien.

– Protonpumpshämmare, den grupp läkemedel som lanzoprazol tillhör, är säkra och används i stor omfattning i hela världen. Därför är det en idealisk kandidat att vidareutveckla, säger professor Stewart Cole, chef för ColeLaboratory vid École Polytechnique Fédérale de Lausanne i Schweiz, i ett pressmeddelande.

Dessutom såg forskarna att lansoprazol inte hade någon effekt på ett antal andra bakterier som testades, vilket tyder på att effekten är specifik mot tuberkulos.

Genom att använda ett befintligt läkemedel och vidareutveckla det för en annan indikation hoppas forskarna kunna slippa den tids- och kostnadskrävande utvecklingsprocess som krävs för ett nytt läkemedel.

Här kan du läsa hela studien:

J Rybniker med flera. Lansoprazole is an antituberculous prodrug targeting cytochrome bc1. Nature Communications, publicerad online 9 juli 2015. DOI: 10.1038/ncomms8659.

KARIN SVENS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev