fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Nätverk satsar på jobb

Publicerad: 17 maj 2016, 07:51

Foto: Farmaceutkompis

Integrationsprojektet Farmaceutkompis har på drygt ett halvår matchat ihop 146 personer med varandra inom apoteks- och läkemedelsbranscherna. Nu läggs extra krut på att skaka fram praktikplatser och jobb.

Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

Annika Carpman

annika.carpman@dagensmedicin.se


Praktik och jobb är nästa grej för Farmaceutkompis, som startades i november förra året av Farmacevter utan gränser. Medlemmarna i nätverket vittnar fortfarande om att det är svårt att komma hela vägen till en intervju och faktiskt få ett arbete. Speciellt lite mindre företag kan ha svårt att förstå hur enkelt det är att fixa en praktikplats för en person, enligt Farmaceutkompis.

– Migrationsverket och Arbetsförmedlingen hjälper till. Det är lite pappersadministration, men annars ska det inte vara så svårt, säger Hanna Rickberg, initiativtagare till nätverket, till Dagens Apotek.

Hon hoppas kunna snabba på processen på praktik- och jobbfronten genom ett samarbete med Läkemedelsakademin och bemanningsföretaget Novare Potential. Som Dagens Apotek tidigare berättat har de två nyligen slagit sina påsar ihop i ett riktat samarbete mot nyanlända apotekare. Inget är dock klart i dagsläget.

– Vi har kontaktet dem och sagt att vi är intresserade av samarbete, säger Hanna Rickberg.

Annars går det bra för Farmaceutkompis, vars syfte är att underlätta för nyanlända och andra utlänningar i Sverige att etablera sig i samhället, både socialt och på arbetsmarknaden.

– Många av dem som är riktigt nyanlända kommer från Syrien. Vi har personer från Irak och det är rätt många från Indien, Pakistan och Bangladesh också. Vi matchar ihop dem med en etablerad person i närheten där de bor i Sverige, säger Hanna Rickberg.

Somliga matchningar har varit rena fullträffar, berättar hon. Till exempel har en syrisk apotekare, som arbetade nio år på GSK i Syrien som läkemedelskonsult, fått jobb efter ett och ett halvt år i Sverige som arbetslös.

– Vi matchade ihop honom med en riktig läkemedelsindustriräv som såg till att han fick komma på rätt intervjuer. Han fick sedan jobb på GSK i Sverige, säger Hanna Rickberg.

Ett gäng praktikplatser har det också hittills blivit. Exakt hur många går inte att svara på.

– Alla talar inte om det för oss, en del fixar praktik med sina nya kontakter, säger Hanna Rickberg.

Några problem med att få svenska farmaceuter att ställa upp som lots in i samhället har nätverket inte. Fast lite svårt kan det vara på orter med många nyanlända och få apotek.

– Generellt har vi fler etablerade i registret än nyanlända. Det svåraste har varit att hitta etablerade i vissa städer där det har varit väldigt många nyanlända, som Eskilstuna, Västerås, Karlshamn och Åre, säger Hanna Rickberg.

Relaterat material

Bemanningsföretag ska få nyanlända apotekare i jobb

Första farmaceutkompisarna matchade

FUG startar projekt för nyanlända

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev