Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Neddragningar på APL

Publicerad: 23 februari 2009, 08:58

Apoteket Produktion och Laboratorier AB, APL, drar ned personalstyrkan i Stockholm och Umeå.

Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverketApoteksmarknaden

APL ska effektivisera verksamheten motsvarande tio procent och målet är att nå en bemanning på 450 personer. Företaget är nu inne i den tredje och sista etappen i denna process och förhandlingar för omkring 20 tjänster ska vara slutförda under mars månad.

De nu aktuella neddragningarna berör verksamhet vid produktionsenheterna i Stockholm och Umeå samt Apotekets centrallaboratorium i Stockholm.

APL tar fram extemporeläkemedel, det vill säga individanpassade preparat som inte tillhandahålls av läkemedelsindustrin. Dessutom tillverkar man vissa läkemedel på kontrakt för läkemedelsindustrins räkning. Företaget har verksamhet i Stockholm, Göteborg, Malmö och Umeå.

– Den här åtgärden har inget att göra med omregleringen. Det är i stället den tredje och sista etappen i en effektiviseringsprocess som vi planerat sedan länge, säger Eva Sjökvist Saers, vd för APL.

­  –  Vi hoppas klara detta genom bland annat pensionslösningar, och förhoppningsvis undvika övertalighet, säger hon.

Hon utesluter inte att kommande förändringar av ägar- och marknadssituationen för APL, se separat artikel, kommer att leda till ytterligare personalminskningar.

– Men det kan bli tvärtom också. Förhoppningen är att APL ska vara framgångsrikt även i fortsättningen.

På APL i Umeå ska 10-15 tjänster bort.

– Det här är jättetråkigt och har lett till en stor oro på arbetsplatsen, säger Maine Ödling, fackombud för Sveriges farmacevtförbund på APL i Umeå.

Hon tror inte att förändringarna är helt oberoende av omregleringen av apoteksmarknaden.

– Det känns som att det här åtminstone delvis har att göra med att APL måste marknadsanpassas. Ett bolag som blöder är ju inte så attraktivt, säger Maine Ödling.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev