Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Nedläggning en väckarklocka

Publicerad: 4 februari 2013, 09:40

För ett år sedan var läget kolsvart för svensk läkemedelsforskning, då Astra Zeneca beslutade att lägga ner forskningen i Södertälje. Nu ser det ljusare ut, anser Lars Leijonborg (FP), före detta forskningsminister.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

I en debattartikel i Svenska Dagbladet redogör han för sin anledning att känna hoppet gry. Nummer ett är, enligt förre ministern, regeringens satsning på medicinsk forskning i en ny proposition.

Regeringens satsning innebär bland annat medel till akademisk läkemedelsutveckling, även efter grundforskningen.

På den ljusa sidan ser Lars Leijonborg också en utveckling mot mer öppna samarbeten mellan bolag, universitet och institut. Han hoppas dessutom på att samverkan mellan forskningen och vården ska bli bättre i och med regeringens proposition.

En annan del i framtidens forskningsstruktur är de mindre företagens starkare roll, allt mer forskning sker i dem, påpekar Lars Leijonborg.

”Sverige exporterar läkemedel för 60 miljarder kronor. Tittar man närmre på det vi exporterar är det uppenbart att basen för denna industri är den F&U som äger rum i Sverige. Det kan tyckas märkligt i vår globaliserade värld, men så är det”, skriver han.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News