Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Nobelpriset för parasiter och malaria

Publicerad: 5 oktober 2015, 09:44

Årets Nobelpris i fysiologi eller medicin går till William C Campbell, Satoshi Ōmura och Youyou Tu.


Årets Nobelpris i fysiologi eller medicin går till upptäcker om parasitmaskar och malaria. Ena hälften av priset går till William C Campbell och Satoshi Ōmura för deras upptäckter kring en ny behandling mot infektioner orsakade av parasitmaskar. Den andra hälften går till Youyou Tu för hennes upptäckter rörande artemisinin för behandling av malaria.

Parasitsjukdomar som flodblindhet, elefantiasis och malaria drabbar årligen flera hundra miljoner människor. De prisade upptäckterna, avermectin och artemisinin, har förändrat hur parasitsjukdomar behandlas enligt Nobelförsamlingen.

William C Campbell och Satoshi Ōmura har vidareutvecklat avermectin, vilket radikalt minskat förekomsten av flodblindhet och lymfatisk filariasis, elefantiasis. Dödligheten i malaria har avsevärt sänkts genom Youyou Tus utveckling av artemisinin.

Deras upptäckter har lett till stora vinster för mänskligheten i form av minskat lidande och förbättrad global hälsa, skriver Nobelförsamlingen vid Karolinska institutet i sitt pressmeddelande.

William C Campbell kunde visa att en del av Satoshi Ōmuras Streptomyces-odlingar mycket effektivt kunde döda parasiter hos husdjur. Substansen renades och fick namnet avermectin. Det vidareutvecklades till en mer effektiv form, ivermectin.

Youyou Tu renade fram artemisinin ur växten Artemisia annua.

Mats Wahlgren är professor i parasitologi vid Karolinska institutet och medlem av Nobelförsamlingen. Han tycker att det är väldigt roligt att Nobelförsamlingen uppmärksammar parasitsjukdomar i årets pris då läkemedlen räddat livet på så många och gjort så stor skillnad.

– Det är ett vackert pris, som visar på framstående forskning inom sjukdomar som drabbar de fattigaste av de fattiga, säger Mats Wahlgren till Dagens Medicin.

AMINA MANZOOR

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev