Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag16.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Apotek

Nödvändigt att skapa OAB

Publicerad: 27 April 2010, 11:44

Omregleringen och försäljningen av apotek hade inte gått att genomföra utan att Apoteket AB fått maka åt sig, sa statsminister Fredrik Reinfeldt i dag i KU med anledning av den förra Apoteket-styrelsens klagobrev.


Ämnen i artikeln:

Apoteksmarknaden

I dag var det statsminister Fredrik Reinfeldts (m) tur att svara på Konstitutionsutskottets frågor om styrningen av Apoteket AB.

Statsministern fick förklara varför regeringen valde att sköta utförsäljningen av statliga apotek genom att skapa ett moderbolag till Apoteket AB, Apoteket Omstrukturering AB, något som har gjort att riksdagsledamöters och andra haft liten insyn i processen.

Fredrik Reinfeldt beskrev detta som ett typiskt och nödvändigt förfarande vid en försäljning och omreglering av denna typ.

Statsministern hade ”svårt att se andra mer lämpliga sätt” att genomföra försäljningen.

Andra vägar valdes dock vid de andra utförsäljningar som gjorts under ledning av finansmarknadsminister Mats Odell (kd) under denna mandatperiod.

Dessa försäljningar gjordes dock inte i kombination med en omreglering och en ambition att öppna en ny marknad, menade ministern, vilket ställde särskilda krav.

KU-ledamoten Morgan Johansson (s) refererade åter till det brev där Apotekets förra styrelse beskrev grunderna för att inte stödja den utökade ägarinstuktionen i september 2009.

Där beskrevs direktiven som en medveten nedmontering av värden som byggts upp under lång tid. Morgan Johansson bad statsministern berätta om han ansåg att denna hantering av Apoteket AB var affärsmässig.

Fredrik Reinfeldt svarade att Apoteket i dag visar goda resultat, och att den önskade förändringen av apoteksmarknaden inte hade kunnat genomföras utan att Apoteket fått ”maka åt sig”.

I övrigt hänvisade statsministern vid flera tillfällen till tidigare uttalanden i KU från OAB:s vd Eva-Britt Gustafsson och socialminister Göran Hägglund (kd).

Ämnen i artikeln:

Apoteksmarknaden

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev