Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Norge lockar inte längre

Publicerad: 23 augusti 2016, 11:15

Det är inte lika lukrativt att arbeta i Norge som tidigare.

Foto: Thinkstock

Norge lockar inte längre svenska farmaceuter. Det svenska bemanningsföretaget Farmaceutakuten känner av det sjunkande oljepriset – som slår mot konjunkturen i vårt västra grannland.


– Det kan man väl säga. Vi har genom åren haft fler uppdrag i Norge än vad vi har just nu, men vi har fortfarande vissa uppdrag där, säger Andreas Olofsson, delägare i Farmaceutakuten.

Att arbeta i Norge är i dag inte så ekonomiskt lukrativt som tidigare. För ett par år sedan tjänade en farmaceut i Norge i genomsnitt 20 000 svenska kronor mer i månaden än i Sverige. Men tiderna förändras och i dag handlar det mer om att få se något nytt och lära sig hur saker fungerar i ett annat land.

– Nu är det inte så enorma stora fördelar ekonomiskt sett. De som arbetar för oss i Norge just nu gör det framför allt för att det är intressant och spännande att lära sig ett annat land, säger Andreas Olofsson.

Farmaceut är som bekant ett legitimationsyrke. Det går alltså inte bara att ta sitt pick och pack och åka över gränsen om man vill jobba i Norge.

– Det är en ansökningsprocess som ska till innan man är legitimerad för att arbeta i Norge som vi hjälper till med. Man behöver bland annat en viss uppträning på apotek där för att få jobba eftersom det är vissa saker som skiljer sig mellan Sverige och Norge, säger Andreas Olofsson.

Relaterat material

Vd-roll växte när hon flyttade västerut

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev