Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Norrmän positiva till strukturerade läkemedelssamtal

Publicerad: 17 oktober 2016, 07:54

Fler än sex av tio norrmän skulle tacka ja till strukturerade läkemedelssamtal om det erbjöds på apotek. Det visar studie som även går att applicera på svenska förhållanden, enligt Apoteksföreningen.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

I förra veckan presenterades de första resultaten från forskningsprojektet Medisinstart, där 65 apotek i Norge under två år arbetat med uppföljningssamtal för patienter som fått ett nytt läkemedel. Syftet har varit att se om strukturerade läkemedelssamtal gör nytta för patienter och samhälle.

Den största skillnaden syns hos patienter som får blodfettssänkande läkemedel, konstaterar Sveriges Apoteksförening. Av dessa fortsätter 10,6 procent fler sin läkemedelsbehandling efter sju och 18 veckor i förhållande till studiens kontrollgrupp.

– Det mest intressanta resultatet är att så många som 63 procent av patienterna svarade att de skulle använda en sådan tjänst om det erbjuds på apotek. Motivationen och tryggheten har ökat efter samtalen som de upplevde som nyttiga och lösningsorienterade. Endast 4 procent svarade att de skulle avstå en sådan här tjänst, säger Robert Svanström chefsfarmaceut på Apoteksföreningen, i ett pressmedelande.

Han anser att studien är intressant även för Sverige, då de svenska och norska systemen är tämligen lika varandra.

Projektet omfattar 1 5000 patienter. Dessa har vid nymedicinering erbjudits två uppföljningssamtal med farmaceut på apotek inom terapiområdena blodförtunnande, blodfettssänkande eller läkemedel mot högt blodtryck.

Slutrapporten från Medisinstart presenteras vid årsskiftet.

Relaterat material

Norska apotek testar läkemedelssamtal

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev