Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Ny kontrollfunktion ingen genväg för sjukvården

Publicerad: 16 mars 2009, 10:56

En nationell grupp har nu börjat utreda om expeditionsstödet DUR bör användas i vården under en övergångsperiod. Enligt en preliminär projektredovisning verkar det inte vara värt besväret.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

En nationell programstyrgrupp har nu börjat analysera om expeditionsstödet DUR, se artikel länkad här intill, kan kopplas ihop med den pågående IT-utvecklingen för läkemedelsområdet inom den nationella IT-strategin.

– Man kan tänka sig att överföra data från DUR:s kontrollfunktion och göra dessa tillgängliga för förskrivaren i ordinationsögonblicket. Det skulle kunna vara en övergångslösning innan kompletta förskrivarstöd, som innehåller information om läkemedel, interaktioner och patientens samlade läkemedelshistorik är fullständigt utvecklade och implementerade, säger Åke Rosandher, ordförande i programstyrgruppen för nationella IT-stöd inom läkemedelsområdet.

Men enligt gruppens första projektredovisning verkar det inte som att DUR är någon direkt genväg i detta sammanhang.

– Det verkar som att vi inte kommer att tjäna någon tid jämfört med att fortsätta utvecklingen av system för patienternas sammanhållna läkemedelsinformation inom ramen för projektet Pascal, säger Åke Rosandher.

Marie Eliasson, projektledare för Pascal och systemförvaltare för svensk informationsdatabas för läkemedel, SIL, är på samma linje.

– Det skulle ta uppskattningsvis fram till 2011 att få DUR på banan på detta sätt. Då är det lika bra att driva våra befintliga projekt vidare, säger Marie Eliasson.

LOK kräver svar om expeditionsstöd

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev