Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Ny logga föreslås för apotek som säljer läkemedel via internet

Publicerad: 20 januari 2010, 14:32

Postorder- och internetbaserade apotek i EU kan få en gemensam logga, som visar att de är lagliga. Det nya förslaget föreslås tas med i EU:s så kallade pharmapaket. Men en ny svensk aktör är måttligt entusiastisk.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

EU-parlamentet väntas rösta om det så kallade pharmapaketet i maj. Det är ett omfattande lagstiftningspaket som antogs av EU-kommissionen i december 2008. Det berör bland annat nya regler för patientinriktad information om receptläkemedel, åtgärder mot läkemedelsförfalskningar och innehåller förstärkningar av systemet för rapportering av biverkningar.

Förslaget om en EU-gemensam logotype för aktörer som bedriver distanshandel direkt till konsumenter kommer från EU-parlamentets inflytelserika kommitté Envi, som häromdagen framförde det inför parlamentet. I Tyskland finns redan en liknande kvalitetsmärkning, avsedd för internet- och postorderapotek som fått myndigheternas godkännande.

Jens Berlips, entreprenör som planerar att starta internetbaserad apoteksverksamhet i företaget Apoex, är kluven inför förslaget.

– Det låter bra, men problemet är att det ju redan finns svenska riktlinjer för en nationell apotekssymbol. Flera symboler riskerar att bli förvirrande och skapa en tvetydighet kring vilken som gäller, säger han.

Envi vill också att webbplatser ska startas i alla medlemsländer, där alla apotek inom landet som bedriver laglig distanshandel med läkemedel listas, skriver den tyska nättidningen Pharma Adhoc.

Kommittén vill också att mer resurser satsas på att varna europeiska konsumenter för illegala nätapotek. Förutom kampanjer, som den som svenska Läkemedelsverket genomförde för ett drygt år sedan, vill kommittén bland annat att varningar ska synas när konsumenter skriver in läkemedelsnamn i sökmotorer.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev