Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Ny metaanalys: zink kan minska symtomen av förkylning

Publicerad: 16 februari 2011, 13:38

Ny metaanalys: zink kan minska symtomen av förkylning

Foto: Foto: Photos.com

Tidig behandling med zinktillskott kan både leda till snabbare bot av förkylning och minska symtomen, enligt en ny sammanställning.


Ämnen i artikeln:

Förskrivning

Zink har sedan mitten av 1980-talet testats som behandling mot vanlig förkylning. Resultaten från studierna har dock varierat.

Men en ny sammanställning av undersökningar på området, som gjorts av Cochrane Collaboration, pekar på att zink verkligen tycks ha en gynnsam effekt.

Slutsatsen är att zinktillskott både minskar sjukdomstiden och lindrar symtomen hos annars friska personer. Förutsättningen är att behandlingen startar inom 24 timmar efter det att symtomen börjat.

Dessutom kan förebyggande behandling som pågått i minst fem månader minska insjuknandet i förkylning, minska skolfrånvaro och minska förskrivning av antibiotika.

Forskarna bakom sammanställningen anser dock att det inte går att göra någon generell rekommendation om hur zink eventuellt ska användas mot förkylning, eftersom behandlingen hittills inte testats på ett tillräckligt enhetligt sätt vad gäller till exempel doser och beredningar.

Dessutom kan zinktillskott ge biverkningar i form av dålig smak och illamående.

Slutsatserna i sammanställningen baseras på resultat från 15 randomiserade, dubbelblinda och placebokontrollerade studier.

Exakt hur zink skulle kunna skydda mot förkylning är okänt. En teori är att ämnet skulle ha en gynnsam effekt på immunförsvaret.

Läs hela rapporten från Cochrane Collaboration

Cochrane Database of Systematic Reviews 2011, artikelnummer CD001364

Ämnen i artikeln:

Förskrivning

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev