Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Ny nässpray ska kunna skydda mot flera slags virusinfektioner

Publicerad: 28 oktober 2009, 15:05

Forskare i Malmö har tagit fram en mikroemulsion de tror kan skydda mot luftburna influensavirus. Den sprutas in i näsan och bildar en barriär­ mot virus och andra partiklar.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

När mikroemulsionen sprutas in sprider­ den sig över nässlemhinnan och förstärker dess normala barriärfunktion. Skyddet sitter i minst ett par timmar.

Medlet har tagits fram av forskare vid Universitetssjukhuset Mas i Malmö, Umas, och består av olika fetter, vatten och ytaktiva substanser. Det utvecklades ursprungligen för att skydda mot allergi, framför allt mot pollen.

Försök har visat att mikroemulsionen minskar symtomen och inflammationen i nässlemhinnan hos både pollen- och kvalsterallergiker. En variant säljs redan i dag receptfritt under namnet ”Renässans pollen”.

Eftersom effekten är ospecifik, det vill säga att emulsionen skyddar mot många olika sorters partiklar, började forskarna fundera på om den inte också skulle kunna skydda mot virus.

– Många virusinfektioner inklusive influensa infekterar ju först näsan, säger Per Wollmer, professor vid avdelningen för klinisk fysiologi på Umas och en av forskarna.

Nyligen avslutade forskarna tillsammans med kollegor i Norge en första studie där de testade emulsionens skyddande effekt mot influensavirus A(H3N2).

Viruset droppades på cellkulturer av hundnjure som hade odlats fram. I de odlingar som först hade fått ett skyddande lager av mikroemulsion minskade viruspartiklarnas förmåga att infektera cellerna dramatiskt.

– Det var ett väldigt brant dos-responssamband. Med bara lite emulsion hämmades virusinfektionen totalt, säger Per Wollmer.

Nu ska forskarna gå vidare och göra försök på människor. Exakt hur och var testerna ska genomföras är dock ännu inte klart.

Om produkten visar sig fungera även på människor hoppas Per Wollmer att den i framtiden ska kunna bidra till att skydda mot många olika luftvägsinfektioner.

– I dag är det förstås lätt att tänka på influensaepidemier. Mikroemulsionen kommer inte på något sätt att kunna ersätta ett influensavaccin, men i ett tidigt skede kanske den kan hjälpa till att bromsa smittspridningen, säger Per Wollmer.

Tanken är att nässprayen ska användas vid situationer då man är extra utsatt för smitta, exempelvis inför en bussresa.

Ett plus är även att produkten inte innehåller några skadliga eller okända ämnen. Alla beståndsdelarna används redan i läkemedel.

– Ur säkerhetssynpunkt känner vi oss väldigt trygga. Enstaka personer har klagat på att det svider lite i näsan, men det är verkligen enstaka. Om man hällde väldigt mycket emulsion på cellerna trivdes de inte riktigt. Men för det krävdes betydligt mer än för att hindra infektionen, säger Per Wollmer.

I förlängningen hoppas Per Wollmer förstås att hans forskning ska göra människor friskare.

– Alla människor blir förkylda. Kan vi förebygga en fjärdedel av de förkylningarna så har vi gjort något bra.

Nils Lycke är professor i klinisk immunologi vid Göteborgs universitet och arbetar bland annat med att försöka ta fram ett influensavaccin som ska fungera mot alla typer av influensavirus. Han är skeptisk till att ett barriärskydd likt denna mikroemulsion skulle kunna fungera i praktiken, framför allt eftersom skyddet sitter i en så begränsad tid.

– Tänk dig att du är på ett dagis med 25 barn där någon har fått influensa. Ska du springa runt och spraya alla barn i näsan då? Skyddet måste sitta i längre för att effektivt kunna bromsa spridningen av influensa, säger han.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev