Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Ny ombudsman brinner för vård

Publicerad: 19 augusti 2010, 12:13

Leila Bahrani hoppas att framtidens farmaceuter ska bli en del av vårdteamen.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverketFarmaci

Leila Bahrani.

Farmaciförbundets nya studerandeombudsman Leila Bahrani tycker att svenska sjukhus är dåliga på att ta tillvara farmaceuternas kompetens.

– Jag brinner verkligen för att farmaceuterna ska komma in i vården, där kan vi uträtta så mycket, säger hon.

Både sjukhus och äldreboenden kan ha stor nytta av farmaceuter vid till exempel läkemedelsgenomgångar för äldre patienter, tycker Leila Bahrani.

– Det är vanligt utomlands, men Sverige ligger lite efter. Här finns det inte så många kliniska farmaceuter som arbetar ute i vården, säger hon.

Leila Bahrani forskar själv vid Lunds universitet om äldres läkemedelsbehandling. Hon har en farmacie magisterexamen och har läst både på apotekarprogrammet vid dåvarande Danmarks Farmaceutiske universitet och på receptarieprogrammet vid Umeå universitet, något hon ser som en fördel i det fackliga arbetet.

– Jag vet ju hur det är på båda programmen, säger Leila Bahrani.

Som studerandeombudsman ska hon vara en länk mellan Farmaciförbundet och de studerande, bland annat genom att informera om förbundet på universiteten.

– Det var inte så länge sedan jag själv var student. Vi studenter har ingen koll på fackliga frågor, så jag har länge känt att jag vill engagera mig fackligt, säger Leila Bahrani.

En av de viktigaste frågorna för studenterna är möjligheterna till vidareutbildning, tycker Leila Bahrani.

– Det är viktigt att ständigt kunna utvecklas, en receptarie ska till exempel kunna läsa vidare till apotekare, tycker hon.

Leila Bahrani har även arbetat på apotek och tycker att det är synd att apotekare, receptarier och apotekstekniker ofta klumpas ihop till en enda yrkesgrupp där.

– Det är inte okej att en apotekare ska stå i en shop, de har fem års utbildning och kan så mycket mer. Ute på apoteken är det så i dag, men det är lite slöseri. Det är viktigt att ta vara på den resurs som finns i varje yrkesgrupp, säger Leila Bahrani.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev