Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Ny typ av antibiotikum verkar sakna resistensproblem

Publicerad: 8 januari 2015, 07:55

Genom en ny odlingsteknik för jordbakterier har forskare i USA hittat en ny typ av antibiotikum som är aktiv mot flera skadliga bakterier. Dessutom verkar inte dessa bakterier utveckla resistens mot det nya läkemedlet.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

Bakom de här nya rönen, som publiceras i tidskriften  Nature, står bland annat forskare vid det amerikanska  läkemedelsföretaget Novobiotic.

Under ledning av Kim Lewis vid Northeastern Univeristy i  Boston har de utvecklat en speciell teknik som gör det möjligt att odla  annars svårodlade jordbakterier. Därigenom lyckades de identifiera  hittills okända ämnen som dessa bakterier använder sig av för att  motverka andra bakterier.

Ett av dessa ämnen, som döptes till teixobactin, visade  sig ha utmärkt förmåga att döda bakterier som tarmbakterien Clostridium  difficile, tbc-bakterien Mycobacterium tuberculosis och hud- och  slemhinnebakterien Staphylococcus aureus.

Verkningsmekanismen är att på flera sätt blockera  viktiga komponenter i bildningen av bakteriernas cellvägg som inte är  proteiner. Detta skulle därmed kunna minska risken för utveckling av  resistens, tror forskarna. I sina experiment såg de heller inga tecken  på att Mycobacterium tuberculosis och Staphylococcus aureus utvecklade  resistens efter upprepad behandling med den nya läkemedelskandidaten.

Forskarna konstaterar att jordbakterier tidigare varit  en viktig källa för att hitta nya antibiotika, men då traditionella  odlingsmetoder bara kan odla runt 1 procent av dessa bakterier sinade  denna källa redan under 1960-talet.

De hoppas att deras nya metod, där enstaka bakterier i  odlingskammare fås att föröka sig i sin naturliga miljö, kan bli ett  nytt sätt att få fram nya typer av antibiotika.

Huruvida teixobactin kan bli ett alternativ för behandling av människor måste först visas i kliniska studier.

Läs abstract till studien:

Losee  Ling och Tanja Schneider med flera. A new antibiotic kills pathogens  without detectable resistance. Nature, publicerad online den 7 januari  2015. DOI: 10.1038/nature14098

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev