Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag09.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Apotek

Ny värld för importörer

Publicerad: 18 maj 2010, 09:34

Ny värld för importörer

Foto: Christina Örtorp.

Parallellimportörerna ser ljust på framtiden trots att apotekskedjorna nu kan sköta importen själva. Företagsgruppens villkor har förändrats totalt efter omregleringen.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

Tidigare gav parallellimporten av originalläkemedel besparingar åt samhället, men efter omregleringen hamnar de vinster som uppnås genom verksamheten i stället i apotekskedjornas fickor.

Det tidigare myndighetsadministrerade prissystemet, som liknade det för generika med budgivning en gång i månaden, månadslånga prisperioder och obligatoriska byten på apoteken, har upphört (Undantaget är utbytesgrupper med generisk konkurrens, men där är parallellimporterade läkemedel ovanliga).

Nu kan apotekskedjorna försöka uppnå lägsta möjliga inköpspris genom att förhandla med parallellhandlarna, eller bedriva parallellhandel på egen hand. Det första exemplet på ett avtal mellan en apotekskedja och en parallellhandlare som offentliggjorts, det mellan Apoteksgruppen och importören Cross Pharma, presenterades häromveckan.

Christina Örtorp, vice vd och marknadschef på parallellimportföretaget Medartuum i Göteborg, är ordförande i parallellimportörernas branschförening Läkemedelshandlarna.

Varför ska apotekskedjorna anlita importföretag när de kan integrera parallellimport i den egna verksamheten?

– Jag tror att de flesta kedjorna kommit till insikten att det smidigaste och effektivaste när det gäller parallellimport är att använda befintliga företag. Verksamheten har en lång startsträcka, minst ett år, och är beroende av stora internationella kontaktnät.

Även om den stora systemförändringen för importörerna i teorin trädde i kraft den 1 juli i fjol har övergången till den nya prismodellen börjat ske successivt först under våren. Detta eftersom de nya aktörernas inträde på den nya marknaden drog ut på tiden, att IT-systemen på apoteken inte var anpassade efter de nya förutsättningarna, med mera.

Kommer ni att vinna på systemet?

– Det är för tidigt att säga, det finns plus och minus. I praktiken har vi levt i det gamla systemet tills alldeles nyligen. Men vi ser positivt på förändringen. Nu har det blivit en morot i stället för ett tvång för apoteksaktörerna att köpa parallellimporterade läkemedel, eftersom detta blir det enda sättet att höja marginalen på receptbelagda läkemedel.

– Möjligheten att sluta avtal för längre perioder ökar också möjligheten till mer långsiktig planering. Detta har en positiv effekt på tillgängligheten, och risken för restnoteringar minskar.

– Jag tror att apotekskedjorna kommer att jobba allt mer med att se till att de billigaste parallellimporterade läkemedlen verkligen lämnas ut på apoteken, säger Christina Örtorp.

Är det sannolikt att det har tecknats fler avtal än det mellan Apoteksgruppen och Cross Pharma?

– Eftersom det är tanken med det nya upplägget är det sannolikt. Men i övrigt kan jag inte kommentera det.

Parallellimporten bygger på prisskillnader i olika länder. Kommer dessa att bestå framöver?

– Min bedömning är att det alltid kommer att finnas sådana skillnader. Det beror dels på valutaeffekter men också på exempelvis politiska åtgärder för att hålla ner priserna som varierar i olika länder. Marknader i Sydeuropa och Storbritannien dominerar traditionellt när det gäller parallellimport till Sverige, men Östeuropa är på uppgång, säger Christina Örtorp.

Läkemedelshandlarna har i nuläget nio medlemsföretag, varav åtta har aktiv verksamhet. Orifarm och Medartuum är störst. Enstaka läkemedelsimportörer finns också utanför föreningen, men de svarar för en mycket liten del av parallellimporten.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev