Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Nya apotek har ökat öppettiderna mest

Publicerad: 16 februari 2015, 10:15

Det är inte bevisat att rådgivning på apotek ger en förbättrad läkemedelsanvändning och om det ska ge ersättning bör utredas, enligt en ny rapport från TLV.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

I Tandvårds- och läkemedelsförmånsverkets, TLV:s, fjärde delrapport om handelsmarginalen har myndigheten tittat på aspekter av det offentligas behov av läkemedel och apotek.

TLV konstaterar att cirka 400 nya apotek har öppnats sedan omregleringen.

– Fördelningen i landet är ungefär proportionerligt mot befolkningen då cirka 98 procent av apoteken har öppnat i tätort och många i större städer, säger Svante Rasmuson, enhetschef för marknadsanalys på TLV, till Dagens Apotek.

TLV konstaterar också att öppettiderna är längre hos de nyöppnade apoteken som grupp och att de längre öppettiderna gör att det har blivit lättare att få tag på läkemedel på kvällar och helger.

Apotek har fått mycket kritik för att inte kunna leverera läkemedel vid första expedieringen i lika hög grad som tidigare. Svante Rasmuson påpekar att det finns olika sätt att mäta på och att olika mätningar visar olika resultat.

– Här går åsikterna isär och båda de sätt som har använts för att beskriva skillnader jämfört med tidigare har svagheter.

Sveriges Apoteksförening ska göra en ny undersökning och enligt Svante Rasmuson har den ett upplägg som är i enlighet med hur TLV anser att detta bör mätas.

– Vi räknar med att återkomma i den frågan i slutrapporten.

Från apotekens sida har man flera gånger signalerat att man vill ta större ansvar med farmaceutisk rådgivning och farmaceutiska tjänster samt att samhället bör subventionera det. Enligt TLV är det oklart om rådgivningstjänsterna har några positiva effekter på läkemedelsanvändningen.

– Apoteken vill gärna ha ersättning för sådana tjänster och det har gjorts en del inledande undersökningar kring hur strukturerade samtal ska kunna förbättra läkemedelsanvändningen, men vi anser inte att det är klart bevisat att de ger en förbättrad effekt.

Enligt TLV bör frågan om en särskild ersättning för farmaceutiska tjänster utredas ur flera perspektiv.

I en slutrapport som kommer i vår ska TLV ge en samlad bedömning som ska utgöra grund för ett ställningstagande om apotekens handelsmarginal ska ändras.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev