måndag5 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Nya EU-regler för läkemedelsinformation

Publicerad: 24 november 2010, 15:30

Läkemedelsbolagen tvingas hålla med opartisk information, men reklam blir fortsatt förbjuden. Det blev resultatet när EU-parlamentet röstade om nya regler om reklam för receptbelagda läkemedel.

Ämnen i artikeln:

LäkemedelsföretagLäkemedelsverketFassApoteksmarknadenLäkemedel

I december 2008 presenterade EU-kommissionen ett förslag till ny lagstiftning för läkemedelsinformation. Förslaget har därefter via behandling i ministerrådet nu hamnat i EU-parlamentet där det alltså röstades igenom i dag onsdag.

Enligt den text som röstades igenom blir information om receptbelagda läkemedel från läkemedelsbolagen fortsatt förbjuden i radio, teve och tryckta medier.

Samtidigt blir bolagen skyldiga att tillhandahålla information om läkemedlens grundegenskaper, märkning, bipacksedlar, och utredningsprotokoll. De ska också ha rätt att tillhandahålla information om exempelvis pris och ändrade förpackningar, men bara om informationen först godkänts av nationella myndigheter.

Sedan är varje EU-land ansvarigt för egna regler för att se till att allmänheten har tillgång till objektiv och opartisk information.

Svenska Fass kan bli modell för andra EU-länder menar moderaten Christofer Fjellner som varit föredragande i EU-parlamentet.

Direktivet om läkemedelsinformation är det första av tre delar i ett paket om läkemedel. De andra delarna handlar om hur man ska komma till rätta med förfalskade läkemedel på EU:s inre marknad, den tredje delen om säkerhetsövervakning av läkemedel.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev